Chcete být připraveni na IPv6? Navštivte naši laboratoř

Při debatách s účastníky našeho školení o IPv6 se ukazuje, že jednou z překážek zavedení IPv6 v jejich firmě/domácnosti je obava z kompatibility stávající infrastruktury a následné nutnosti dalších investic. Pokud už se pro implementaci rozhodnou, jedná se převážně řešení souběhu starého a nového protokolu na jednom hardware (jmenuje se dualstack). Tato metoda je v dnešní době jistě ideální, ovšem má i svá úskalí. Mnoho sítí používá řešení formou dualstacku s tím, že se předpokládá, že IPv6 funguje. Při výpadku IPv4 se potom mohou ukázat drobné detaily, na než se zapomnělo. Typickým příkladem je nedostatečné nastavení DNS serverů na klientských stanicích, pro takové dotazy se používá pouze IPv4.

Otevřením IPv6 Laboratoře chceme také ukázat, že to jde i bez IPv4. Protokol IPv6 není jen kratochvílí akademiků a technických nadšenců, ale jedná se o funkční řešení pro budoucnost. Jako u každé nové technologie, může mít i implementace IPv6 svá úskalí. Není proto od věci přijít k nám a vyzkoušet si funkčnost v prostředí, kde nemusíte mít obavy z výpadků ani následků. Navíc vám je po celou dobu k dispozici pracovník z Laboratoří CZ.NIC, který vám poradí případně vysvětlí nejasnosti.

Vybavení laboratoře

Po hardwarové stránce je návštěvníkům k dispozici kompletně nakonfigurovaná síť obsahující routery, switche, WiFi access point a DSLAM. Schéma sítě je vidět na následujícím obrázku.
Díky tomuto vybavení je zde možné otestovat široké spektrum zařízení od chytrých telefonů, přes tablety, notebooky, domácí routery až po sofistikovanější síťové prvky. Samozřejmostí jsou klientské stanice které je možné použít pro přístup do této sítě.

Softwarovou stránku obstarávají linuxové servery, s nainstalovaným a nastaveným webovým serverem, mailovým serverem s podporou protokolů IMAP, POP3 ,SMTP a DNS server. Jsou připraveny i servery pro testování DHCPv6 a router advertisment. Na přání je možno připravit i čistou instalaci na testování vašich aplikací.

Na závěr

Možnosti testování jsou široké a záleží především na vašich přáních a nápadech. Rozhodně neplatí, že jen přijdete, zapojíte a výsledkem je fungující případně nefungující IPv6. Je možné otestovat si i chování v případě výpadku jednotlivých komponent sítě a další scénáře, které vás napadnou.

Pro testování jsou předpokladem základní znalosti sítí. Naprosto však stačí základní znalosti o IPv6. Pokud se chcete o IPv6 dozvědět více, můžete navštívit kurz Implementace IPv6 v Akademii CZ.NIC.

Další informace o IPv6 Laboratořích, včetně možnosti, jak se přihlásit, naleznete na stránkách projektu.

Petr Černohouz, Laboratoře CZ.NIC

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..