Proaktivita nebolí

I když v procesu incident handlingu vystupují obvykle národní CSIRT týmy spíše jako jakýsi „institut poslední záchrany“, rozhodně by měly dle svých možností a v rámci svého pole působnosti také aktivně upozorňovat na existující i potencionální bezpečnostní incidenty. I my se v rámci našeho týmu CSIRT.CZ snažíme nejen co nejefektivněji řešit reportované incidenty, ale pokud máme příležitost, chceme být proaktivní také v přístupu k bezpečnosti českého internetového prostředí. Jak může tato proaktivita vypadat v reálu si ukážeme na vybraných příkladech z poslední doby.

Před několika dny jsme kontrolovali jednu internetovou stránku kvůli podezření na šíření virové nákazy; jednalo se o web, který se přímo zabývá hackingem. Na něm jsme narazili na článek informující o možných zranitelnostech některých internetových stránek státní správy. Šlo o chyby v rozsahu od XSS, přes SQL injection, až po možnost procházet obsah adresářů.

Uvedené zranitelnosti mohou vést k různým způsobům zneužití – získání neoprávněného přístupu k informacím, změny obsahu stránek, či útoku na uživatele takovéhoto webu. Z těchto důvodů jsme riziko vyhodnotili jako vysoké a rozhodli jsme se informaci o zveřejnění těchto bezpečnostních problémů zaslat správcům jednotlivých stránek.

Dle dlouhodobé zkušenosti našeho týmu velká část správců na incidenty reaguje opravením reportovaného problému, avšak na naši původní zprávu již většinou neodpoví. Stejně tomu bylo i v tomto případě. V současné chvíli většina z problematických nastavení na stránkách již není, reakci ale máme pouze od jednoho ze správců. Pro nás je však nejdůležitější, že se nám i tímto krokem podařilo přispět k větší bezpečnosti uživatelů internetu a také ukázat, že národní bezpečnostní tým nespoléhá pouze na nahlášené incidenty.

Příkladem jiného druhu proaktivity může být i nedávná akce CSIRT.CZ – rozeslání informačních dopisů správcům DNS serverů, u kterých existuje vysoké riziko možného útoku pomocí DNS cache poisoningu. S pomocí Laboratoří CZ.NIC jsme při této akci oslovili více jak 1400 firem a institucí v rámci celé republiky. Zatím nemáme přesná data o úspěšnosti celé akce, avšak při první vlně, kdy jsme zkušebně odeslali prvních 100 dopisů, byla úspěšnost, tedy změna konfigurace DNS serveru směrem k lepšímu zabezpečení, okolo 13 procent.

Dalším aktuálně provozovaným proaktivním prvkem v rámci CSIRT.CZ je například detekce útoků pocházejících z počítačových sítí v České republice za pomoci intrusion detection system (IDS), který je provozován ve spolupráci se sdružením CESNET. Tento systém po zachycení pokusu o útok automaticky informuje správce příslušné sítě, který tak má možnost ihned reagovat na vzniklý incident a zamezit případnému průniku do dalších systému nebo šíření virové nákazy.

Osobně doufám, že počet proaktivních prvků v rámci provozu národního CSIRT týmu bude narůstat a že vás tak v budoucnosti budeme moci informovat o dalších úspěšně zrealizovaných akcích CSIRT.CZ směřujících k větší bezpečnosti „sítě sítí“.

Pavel Bašta, CSIRT.CZ a CZ.NIC-CSIRT

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..