Změna! Za čtyři měsíce bude IANA bez adres!

V pátek jsem stihl pouze rychle glosovat, že si Afričané poměrně nečekaně vyžádali další /8 blok. Podle dosavadního protokolu a praxe totiž měl AfriNIC alokovat až ve chvíli, kdy jeho zásoba klesne pod 0,5 bloku, tedy něco kolem 8 miliónů adres. Nicméně AfriNIC tuto alokaci provedl už při 0,71. Zdálo by se, že taková drobnost nemůže mít velký dopad, nicméně známé počítadlo konce IP prostoru se výrazně hnulo a to v obou hlavních číslech. Jak je to vlastně možné?

Dle původních předpokladů si měl v současnosti nejaktivnější registr APNIC vyžádat v březnu 2 bloky a pak opět za zhruba tři měsíce ještě jeden poslední. Nicméně díky tomu, že si tento jeden blok neplánovaně vzali Afričané, bude pravděpodobně březnová alokace už poslední. Pak už zbude jen posledních 5 bloků, které budou po jednom přiděleny všem registrům. Proto se tedy počítadlo posunulo směrem dopředu. Druhým zajímavým důsledkem je, že se jeden blok navíc přerozdělí z regionu Asie-Pacifik do Afriky. A proto vydrží APNICu zásoba adres kratší dobu, což je vyjádřeno posunem druhé hodnoty počitadla.

Jak se tedy zbylých 11 bloků rozdělí? Zatím to vypadá tak, že 3 dostane region Asie-Pacific, 3 Evropský region (to je včetně celého Ruska a středního východu), 3 Severní Amerika a po jednom Afrika a Jižní Amerika. Stále platí, teď dokonce mnohem silněji, že nejdříve dojdou adresy APNICu a naopak ještě dlouho (a nyní ještě déle) by měl být dostatek u AfriNICu.

Pro nás Evropany se vlastně nic nezměnilo, stejnou porci adres jsme měli dostat i před onou změnou. Na konci příštího roku by mělo být v registru RIPE NCC o něco více než 2 volné /8 bloky. Takové množství obvykle stačí na zhruba půl roku. V Evropě by adresy měly dojít zhruba o prázdninách roku 2012, tedy pokud se nějak výrazně nezmění tempo spotřeby. Roční tempo evropské spotřeby ilustruje následující graf z dílny Geoffa Hustona.

Osobně z tohoto příliš radost nemám a to ze dvou důvodů. Za prvé adresy dojdou v regionu Asie-Pacifik dříve, což znamená, že tento region ztratil další čas na přechod na IPv6. Druhým důvodem je fakt, že v Africe dojdou adresy naopak mnohem později; na konci roku bude v Africe více než 2 bloky volných adres, což by teoreticky mělo Afričanům stačit minimálně na 4 roky. Takováto nerovnováha může jen posílit motivaci k černému obchodování s adresami, což si pochopitelně nikdo nepřeje.

Každopádně samotná změna počítadel důvodem k panice není. Panikařit nebo-li připravovat na přechod na IPv6 bychom se měli všichni, konec IPv4 adres se nezadržitelně blíží!

Ondřej Filip

Autor:

Komentáře (5)

  1. Adam říká:

    Ono jedna vec je to propagovat ale druha je to prosadit. Nebylo by lepsi zacit nejakym vynucenim u poskytovatelu pripojeni?

    Jakmile by ipv6 melo upc, o2 a dalsi velci hraci dalsi by se jiz pridali.

    Navic ohledne dochazeni IPv4, stale tu je fura ISP napr zminovany O2 a UPC, kteri davaji verejne IP adresy vsem a na druhou stranu fura wifi poskytovatelu kteri zivori na jedne IP adrese pro xxx uzivatelu.

    p.s. na http://rychlost.cz/ jsem pridal ukazatel zastoupeni IPv6 mezi navstevniky a cislo je opravdu hodne slabe, webhosteri nemaji zadnou motivaci ipv6 implementovat zvlast kdyz to sebou nese dalsi administracni naroky (dvoji nastaveni FW apod)

    IPv6 mezi návštěvníky
    14 dnů: 0.86%
    90 dnů: 0.57%

  2. petr_p říká:

    Já mám týdenní průměr zastoupení IPv6 klientů kolem 4 procent. Ale je pravda, že velkou část provozu tvoří roboti.

  3. Michal Zima říká:

    Adam: minimálně O2 na IPv6 pracuje, protože podle odhadů jim adresy mají vydržet do poloviny příštího roku, takže se připravují (protože prostě musí). Kromě IPv6 adres budou dělat 4to4 NAT. Na http://www.nic.cz/it10/ je ke stažení video záznam z panelové diskuse, tady je zase článek k tomuto: http://www.root.cz/clanky/telefonica-o2-a-seznam-cz-nabidnou-ipv6-uz-pristi-rok/.

    Každopádně s tím vyčerpáním je to docela fofr. Uvidíme, zda se ledy pohnou.

  4. Deny říká:

    Nějak se to vyřeší adresy nemůžou dojít :)

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..