Bind 9.6 a DNSSEC

Konsorcium ISC nedávno vydalo novou verzi pravděpodobně nejpoužívanějšího DNS serveru Bind. Bind od verze 9.6 kromě pravidelných oprav chyb a vylepšení přináší také zlepšení podpory pro technologii DNSSEC.

Bind 9.6 konečně podporuje standard NSEC3, který přináší více soukromí do podepsaných zón. Tento standard byl vydán jako RFC5155 před necelým rokem a s novou verzí Bindu je konečně podporován všemi významnými open source DNS servery podporujícími DNSSEC (Bind, NSD, Unbound).

Další novinka by měla výrazně zjednodušit správu DNSSEC podepsaných domén. Bind 9.6 přináší automatické přepodepisování zónových souborů dynamických zón. Osobně jsem ještě neměl čas se podívat na to, jak to celé funguje, protože jsem se zabýval následujícím bodem, ale myslím si, že je to správný krok ke zjednodušení nasazení DNSSECu.

Onen další bod, který mě osobně zaměstnával posledních pár měsíců, je podpora PKCS#11 přímo v Bindu. Nová verze přináší nástroj dnssec-keyfromlabel, který umožňuje vytvořit DNSSEC klíč z dat uložených na kryptografickém zařízení (např. takové ty různé USB tokeny). Mělo by to fungovat s openssl a opencryptoki – tj. musíte mít funkční podporu PKCS#11 v openssl. Dnssec-keyfromlabel pak umí vytvořit dvojici souborů .key/.private ve speciálním formátu, který říká, na kterém zařízení najít soukromou část klíče. Zatím jsem neměl čas vyzkoušet tuto funkci na Linuxu, ale společně s Francisem DuPontem z ISC se nám před týdnem povedlo zprovoznit kartu SCA6000 pod Solarisem 10. Sice to zatím vyžaduje verzi z CVS, ale mám osobně slíbeno od ISC, že tato oprava, kterou je potřeba začlenit do hlavní vývojové větve, bude v další verzi řady 9.6 (tedy pravděpodobně v 9.6.1).

Za další z nových nástrojů pravděpodobně můžu já – dnssec-dsfromkey umí z klíče vytvořit DS záznamy bez toho, aby bylo potřeba podepsat zónový soubor. Nápad na tento nástroj vznikl na základě mé diskuze s inženýry z ISC, že v některých specifických případech trvá podepsání zóny i několik (desítek) minut – a je to dost neefektivní muset podepsat zónu, aby byl soubor s DS záznamy vytvořen.

Poslední věc, která stojí za zmínku je zahrnutí sady nástrojů ZKT do distribučního souboru Bindu (hledejte v adresáři contrib). ZKT obsahuje sadu nástrojů, která umí usnadnit práci s DNSSEC klíči a automatizaci podepisování zónových souborů. Používám jej na automatizaci podepisování našich zón. A také připravuji jeho zabalíčkování do distribuce Debian (a tím pádem časem propadne i do distribucí odvozených), nicméně v současnosti je build systém trochu nevhodný na balíčkování, takže to bude chtít ještě trochu společné práce s autorem na ZKT. A času se nikdy není dost.

Ondřej Surý

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..