Kdy se dočkáme nových gTLD?

V loňském roce bylo jedním z hlavních témat globální správy doménového systému zavedení nových generických domén nejvyšší úrovně – gTLD. Velmi hlasití byli i zástupci městských domén, především .berlin, .nyc a .paris. Generické domény už vznikaly i dříve, vzpomeňme na vznik .museum a .aero, nicméně rozhodně nešlo o transparentní a systematický proces. ICANN se proto rozhodl tomto tlaku částečně podvolit a začal připravovat v rámci speciálního programu proces a pravidla pro zavádění nových gTLD.

Zavedení nových gTLD je ovšem velmi kontroverzní téma, protože nové domény, jak to tak už bývá, nemusí znamenat jen pozitiva. Mezi nimi jsou nejčastěji udávány otevření prostoru pro nové služby či inovace, větší konkurence na trhu doménových jmen nebo to, že by měl existovat jasný postup zavádění, méně chaotický, než je ten současný. Proti tomu jsou ovšem možná negativa, jako že doménový prostor se stane nepřehledným pro uživatele, bude ještě více sporů o domény nebo že nové domény nebudou úspěšné.

ICANN navrhl pravidla, jak by nové domény měly vznikat a vyzval veřejnost, aby tato pravidla komentovala. Jedním z nejzajímavějších příspěvků v této kauze je nedávné vyjádření vlády Spojených Států. Postoj vlády USA má pro ICANN velký význam, protože právě tato vláda (prostřednictvím DoC a pak NTIA) vznik ICANN umožnila a dodnes mají obě strany speciální smlouvu, která vznik a změny domén nejvyšší úrovně řídí. Komentář upozorňuje na fakt, že ICANN zatím nedodržel svůj vlastní závazek, kterým je vypracování studie týkající se ekonomických dopadů zavádění nových domén. Osobně si myslím, že ICANN bude na tento komentář reagovat a tyto studie vypracuje. Nicméně to jistě bude nějaký čas trvat. Uvidíme tedy, jak rok 2009 posune tuto debatu dále. Můj názor je, že vznik nových domén to zásadně pozdrží, možná až do roku 2010. Uvidíme.

Ondřej Filip

Autor:

Komentáře (2)

  1. Petr Komárek říká:

    Nejenom vláda, ale i větší společnosti, např Microsoft
    http://www.idnnews.com/?p=7128
    Upřednotňující rozvoj IDN než rychlé zavedení dalších domén. Bude zajímavé, jak se debata bude dále rozvíjet.

  2. Ondřej Filip říká:

    Ano, s tim souhlasim. Zatimco my, uzivatele latinky zadnou velkou potrebu novych domen nepocitujeme. Tlak ze strany napr. Rusu, Arabu a Cinanu je veliky. Pro ne je pouzivani latinky jen zbytecnou komplikaci ve vyuzivani Internetu.
    Jeste trochu zamotanejsi je situace v narodnich domenach (ccTLD). I tam se smerem k nelatinkovym domenam postupuje, ale predvod soucasnych ccTLD podminek (dva znaky – ISO-3166) mimo latinku je slozity. Nektere staty maji prilis mnoho jazyku, pisem a podobne.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..