Kov či nekov? To je to, oč jde!

Tuto hamletovskou otázkou se náš tým kolem Omnie zabýval několik měsíců. Turris Omnia byl představen jako domácí router ve slušivé plastové krabičce a celkem dlouho jsme si nepřipouštěli jinou variantu. 5GHz WiFi mělo být řešeno třemi venkovními anténami a „starší“ WiFi na frekvenci 2.4GHz měla být tak nějak z povinnosti vysílána dvěma interními anténkami spíše pro zpětnou kompatibilitu se staršími zařízeními.

Celý projekt vzbudil ohromný zájem. Na začátku bychom si ani netroufli doufat, že budeme mít více než 2 500 podporovatelů, kteří přispějí neuvěřitelnými 530 tisíci USD. Díky nim se na Indiegogo rozběhla velmi zajímavá diskuze a mnozí nás prosili, abychom udělali kovovou verzi krabičky. Na druhou stranu se později objevili i odpůrci, kteří mají pocit, že plastová krabička je kvalitnější.

Bohužel vyrábět plastovou i kovovou krabičku nedává příliš smysl, zvláště v množstvích tisíců kusů. Výroba obou jde totiž bohužel proti sobě. Plastová krabička má velké počáteční vývojové náklady na formu a její výroba je již poměrně levná, zatímco vývoj kovového boxu tolik nestojí, ale výrobní náklady jsou vyšší. Pokud bychom tedy připustili obě varianty, sešly by se nám nevýhody obou řešení – platili bychom vysoké náklady na vývoj formy a přitom bychom měli vysoké výrobní náklady na kovové řešení. Proto není možné nabídnout obě varianty.

Dali jsme si tedy obě varianty na misky vah a zkoumali, která z nich bude naší Omnii lépe slušet:

1) Vzhled
Předem předesílám, že jsem technický nadšenec, geek, nerd, který rozhodně nezkoumá poslední módu a nikdy se ani neptal, jakou barvu bude mít jeho router, server apod. Nicméně z mého pohledu možná překvapí, že mnohem lépe vypadá kovová (přesněji z eloxovaného hliníku) varianta než ta plastová. Sice je pravda, že pokud srovnám publikované fotky, spíše se mi líbí plast, ale v reálu plast působí hůře než na fotce a naopak kov vypadá v reálu mnohem lépe než na snímku, který jsme byli schopni v této fázi projektu prezentovat.

2) Chlazení
Od začátku jsme slibovali, že Turris Omnia bude jedním z nejrychlejších ve své třídě a tento cíl stále intenzivně sledujeme. Bohužel výkonné čipy často vyzařují i více tepla do okolí a to pochopitelně zvyšuje nároky na důmyslnost chlazení. U kovové krabičky se dá s výhodou využít rozvod tepla z desky na tělo krabičky, která pak funguje jako velký pasivní chladič. Plast je bohužel tepelný izolant a chlazení je tedy komplikovanější. U prototypů plastové krabičky jsme v extrémním případě dlouhodobého maximálního zatížení routeru dokonce narazili na nutnost softwarově omezovat výkon procesoru, aby nedocházelo k jeho přehřívání. Nebyla zde tedy taková rezerva, jakou bychom i vzhledem k možnosti přidávání dalších karet jako zdrojů tepla chtěli. (Možnost aktivního chlazení jsme samozřejmě zavrhli již v počátku.) Z tohoto pohledu tedy kov vyhrává na celé čáře.

3) Antény
Řešení antén je rozhodně největší slabinou kovové krabičky, i když jen zdánlivě. Z fyzikálního pohledu je prostě téměř nemožné, aby malá interní anténka zavěšená jen pár centimetrů nad deskou routeru plné mědi a dost možná schovaná pod velkým chladičem podávala stejný výkon jako velká externí anténa. Nicméně jak vyřešit problém 3 + 2 antény pro WiFI? Řešení jsou dvě: buď všech pět antén vyvést ven, jako jsme to udělali v případě našeho prototypu, nebo použít duální antény pro obě pásma a signály pro obě frekvence do nich sloučit. Plánujeme použít stejné slučovače signálu, které se běžné používají ve WiFI kartách, které podporují obě frekvence.

4) Prostupy
Mohlo by se zdát, že z hlediska prostupů by mělo kovové řešení prohrát s plastovým. Ale na druhou stranu, zadní panel v kovovém řešení bude obsahovat dostatečné množství otvorů pro vyvedení LTE modemů, GPS antén apod., takže v tomto případě by žádný handicap vzniknout neměl. Navíc výroba kovových krabiček je daleko více flexibilní, takže budeme moci nabídnout i speciální krabičky s extra otvory pro různé druhy použití.

5) Start výroby
Velkou výhodou kovové konstrukce je, že nevyžaduje vývoj formy. To je poměrně zdlouhavý proces a s ohledem na to, jak ambiciozní cíle jsme si u projektu Turris Omnia stanovili, může být tento proces až příliš zdlouhavý. Pokud bychom se v současné fázi projektu opět vrátili k plastové variantě, již bychom měli problém dodržet slibované termíny výroby. A předpokládáme, že Vy se na ten nový kus HW těšíte stejně tak jako my a každý den zdržení by byl pro Vás stejně dlouhý jako pro nás.

6) Celkový vzhled
S naším týmem jsou v kontaktu významní manažeři velkých výrobců komoditního i bezpečnostního HW a tak jsme pochopitelně nevynechali příležitost s nimi celou záležitost konzultovat. I oni nás přesvědčili, že produkt takového střihu, jako je Omnia, si rozhodně zaslouží robustnější a lepší plechové šasí. Pokud se podíváte na portfolio libovolného výrobce síťového HW, tak kov je vyhrazen právě kvalitnějším produktům, mezi něž chceme Omnii rozhodně řadit.

Snad je tedy z mého stručného přehledu zřejmé, že nakonec naše uvažování nabralo rychlý spád a naše sympatie nakonec získalo řešení, které je pro nás sice výrazně finančně náročnější, ale v jehož případě jsme přesvědčeni, že přinese našim uživatelům vyšší hodnotu. CZ.NIC není komerční firmou a nedíváme se tedy na věc pouze čistě obchodně. Naším cílem je poskytnout zájemcům a stejným nadšencům, jakými jsme my sami, zařízení, které bude mít hodnotu, a na které budeme moci být hrdí.

Proto jsme změnu materiálu krabičky zařadili jako stretch goal pro významný milník 500 tisíc USD, kdy se již ekonomika projektu posunula a můžeme si to dovolit. A mimochodem kampaň velmi výrazně akcelerovala právě v okamžiku, kdy jsme tento stretch goal ohlásili a později ho i dosáhli. Ještě jednou mi dovolte poděkovat Vám za to, že jsme tohoto milníku dosáhli. Pevně věřím, že teď chápete důvody, které nás ke změně krabičky vedly, a že i Vy, kteří jste zprvu měli k navrhovanému řešení nedůvěru, oceníte vyšší hodnotu, kterou Vám naše malé hardwarové děťátko přinese.

Autor:

Komentáře (8)

  1. Václav Pávek říká:

    Dobrý den,
    pokud se bude dělat krabička nedalo by se najít řešení aby šla snadno připojit nějaká spodní krabička (např. pro disky) a díky připraveným vnitřním prostupům přivést kabely? Případně navrhnout krabičku tak aby se dala použít i pro stávající Turris (jen změna čelního a zadního krytu). Viz. fórum https://www.turris.cz/forum/topic_show.pl?tid=1109

  2. Bedřich Košata říká:

    Dobrý den, jsme si vědomi toho, že by o něco takového byl zájem a tuto možnost zkoumáme. Nemůžu to slíbit na 100 %, ale určitě se pokusíme něco nabídnout před zahájením distribuce routerů jako možný upgrade.

  3. Václav Pávek říká:

    Dobrý den, bylo by fajn kdyby se něco podařilo udělat. Z nedostatku času a trošku i financí se nemůžu tomu nyní věnovat, ale mám koncept pro všechny Turrise s variabilním vnitřním prostorem – v racku je upevněn plech (stejně jako nyní Turris – základní deska) a tento plech si může každý přidělat co potřebuje – např. klece pro disky, Raspberry pi či jiné věci.

    Turiss je umístěn také na plechu kvůli snadné demontáži a zároveň tento plech slouží jako nosič pro 40mm ventilátor který je kolmo na Turris. Tudíž lze Turris vyjmout a dočasně provozovat takto aniž bych se bál o zkrat a poškození desky.

    Přední a zadní panel je nalepovací (oboustranná páska) – za panelem je celoobvodový lem. Výhodou tohoto řešení je možne použít pro jakýkoli Turris či snadnou úpravu (přidání čidla apod., přístup, upevnění výstupu/konektoru).

  4. Michal Vašíček říká:

    Samozřejmě, že kov! Po zkušenostech s chlazením MacBooků je pro mě hliník opravdu nejlepší materiál na kryt pro cokoli, co vyzařuje i minimum tepla. Ventilátory na Macu běží jen při hraní, nechtěl bych vidět Turris v plastu, jak se chudák snaží trošku zmenšit produkci tepla podtaktováním. Nedejbože, kdyby byl plast a k tomu léto – smrtelná kombinace. Takže za mě správné rozhodnutí. :)

  5. Anonym Anonym říká:

    Dobrý den! Já také podporuji kov.

    Nicméně chtěl bych se zeptat jednu věc: na fotkách na root.cz je vidět, že ethernetové konektory v kovové krabičce jsou nestíněné. Opravdu to tak chcete? Já vím, zemní smyčky jsou potfory, ale nebylo by lepší tam dát přepínače (nebo pinové lišty) aby si uživatel mohl sám rozhodnou, jestli chce přes Turris zemnit kabel nebo ne?

    • Martin Strbačka říká:

      Dobrý den, na fotkách na root.cz byl prototyp. Do produkce počítáme se stíněnými.

  6. Anonym Anonym říká:

    Dobrý den!

    Děkuji za potěšující zprávu! Chtěl bych se ještě zeptat, bude možné upevnit krabičku s Turrisem do racku? Stačilo by, kdyby měla standardní krabička připravené otvrory pro šroubky – a pak prodávat separátně kovové „vinkly“ na připevnění (teda, to věechno za předpokladu, že se to na výšku vleze do 1U…)

    • Martin Strbačka říká:

      Otvory pro šroubky i montáž do racku bychom rádi na krabičce pro Omnii měli. Zatím jednáme o technických možnostech výroby a ceně řešení.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..