1. květen a mojeID. Co je nového?

Účet mojeID, služby bezpečných ověřených internetových identit, si včera založil uživatel s pořadovým číslem 200.000. Této pomyslné mety služba dosáhla téměř přesně po 30 měsících od spuštění ostrého provozu. Zajímavé na této informaci je to, že ještě předloni bylo avizováno dosažení 100.000 uživatelských účtů do tří let, přičemž dnes, v polovině třetího roku, jsme již na 200% tohoto cíle.

Neméně zajímavou novinkou je zavedení mojeID na weby skupiny Nova (CET 21) v čele s magazíny Nova.cz, TN.cz, Doma.cz a Krásná.cz, nevyjímaje online videopůjčovnu Voyo.cz a v neposlední řadě také největší tuzemský publikační systém Blog.cz.

Skupina Nova se tak stala již šestým mediálním domem v řadě – po boku Mladé fronty, Internet Infa, Economie, Tiscali Media a Extra Publishing – který se zapojil do podpory mojeID.

Úspěch zaznamenalo mojeID v uplynulých několika týdnech také na poli e-commerce, kde se podařilo zavést tuto autentizační službu do e-shopů Mironet.cz nebo Parfums.cz, které představují špičky ve svých oborech.

Oblastí, kde má mojeID značný potenciál, je také podpora e-Demokracie. Prvním krokem je implementace mojeID do portálů měst a obcí, provozovaných na systémech Galileo Corporation, kde např. při hlasování v místní anketě v obci Droužkovice je předáván pouze atribut obce. To umožňuje starostovi i zastupitelstvu zjistit, kolik hlasujících bylo z obce a kolik odjinud.

Ověřené identity v mojeID plánuje v rámci Evropské občanské iniciativy za zrušení střídání času využít rovněž senátor Petr Šilar, který se tak chce vyhnout především smyšleným nebo neuznatelným podpisům, které vyřadily některé kandidáty z nedávné volby prezidenta.

S přibývajícími službami zapojenými do mojeID roste také počet platforem, na nichž je mojeID provozováno. Není přitom zcela v našich silách udržovat vzorové implementace pro všechny systémy, o to více si vážíme spolupráce partnerů, kteří jsou ochotni uvolnit zdrojový kód vlastní implementace mojeID jako open-source. Posledním z těchto partnerů je ACTIVE 24, který pro nás připravil dosud chybějící vzorovou implementaci mojeID pro Javu.

Ondřej Písek

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..