Výpadek v .de

Dnes byl cca od 13.30 do 14.50 hodin zaznamenán výpadek v německé TLD doméně .DE. Problematické se ukázaly pouze některé domény – fungovaly pouze ty od písmene A po písmeno F, všechny ostatní se jevily jako neexistující (upřesnění: problém byl někde mezi doménami facebook.de, která fungovala, a ford.de, která nefungovala). DENIC problém dočasně vyřešil publikováním zóny z dnešních 11 hodin, výpadek správce registru dále analyzuje. Budeme kolegům v Německu držet palce, aby vzniklý výpadek rychle vyřešili. Jak se dozvíme více, budeme vás informovat.

Aktualizace z 13. května 2010: DENIC upřesnil čas výpadku. Jmenné servery pro doménu .DE začaly od 12.30 dopoledne přibližně do 14.45 vracet pro zatím blíže neurčený počet doménových jmen odpověď o neexistenci doménového jména (NXDOMAIN). Následně byly chybné jmenné servery buď vypojeny z provozu nebo na nich byl publikován předchozí korektní zónový soubor. Normální chod jmenných serverů byl obnoven v 16.00 hodin.
Čas pro negativní cache je v doméně .DE nastavený na 7 200 sekund, což mohlo způsobit nedostupnost postižených domén přibližně až do 16.45.

Aktualizace z 17. května 2010: DENIC v pátek 14.5.2010 vydal tiskové prohlášení ohledně výpadku doménový jmen v doméně .de. Na části infrastruktury jmenných serverů selhalo finální kopírování zónového souboru a ten se nezkopíroval celý. Bohužel zároveň selhala i kontrola, která měla hlídat, zda-li toto kopírování proběhlo v pořádku. Rád bych na tomto místě také ocenil kolegy z DENICu za velmi otevřený přístup v komunikaci toho výpadku.

Ondřej Surý
P.S.: Díky petr_p za připomínku – chybku jsem opravil.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..