Conficker je stále s námi

Červ Conficker je stále na horních příčkách virových infekcí na celém světě. A autoři červa mají pod kontrolou pravděpodobně největší síť botů (napadených počítačů). Samotný červ v sobě neobsahuje žádný „škodlivý“ kód. Celý koncept je postaven spíše jako stroj na vydělávání peněz. Conficker v sobě obsahuje mechanismus, kterým může „aktualizovat“ lokální počítač libovolným dalším programem. Lidé stojící za touto masivní infekcí vydělávají na pronájmu strojového času napadených počítačů. Vím o případech, kdy si autoři jiného počítačového červa, který nepoužívá tolik agresivní taktiku šíření, pronajali botnet Confickeru pro šíření vlastního kódu na již napadené počítače. Také jsou známy případy, kdy byl tento botnet pronajat pro rozesílání nevyžádané pošty, či rhybaření.

Každopádně, proč tento zápisek píšu. Výzkumníci ze SIE (Security Information Exchange) poskytují platformu pro sběr a výměnu dat týkajících se červa Conficker. Pokud jste ISP, CERT, případně jste jinak angažováni do internetové bezpečnosti, můžete dostat přístup do databáze, která obsahuje data týkající se tohoto nebezpečného botnetu. Projekt naleznete na adrese ISC SIE Conficker.

Ale i pokud jste jen normální uživatel a chtěli byste vědět, zda-li váš počítač není červem Conficker napaden, můžete to zjistit na lokálním zrcadle stránky Conficker Eye Chart, které pro vás připravily Laboratoře CZ.NIC. Tato stránka obsahuje šest obrázků, z nichž některé jsou blokovány červem Conficker. Pokud se vám nezobrazí obrázky v horní řadě, ale obrázky v dolní řadě ano, tak jste pravděpodobně infikování některou z variant červa Conficker.

Ondřej Surý

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..