Safer Internet Centrum na Filmovém festivalu pro děti a mládež ve Zlíně

Filmový festival pro děti a mládež ve Zlíně není jen největší a nejstarší akcí svého druhu na světě, ale v rámci doprovodného programu také již tradičně poskytuje významný prostor pro vzdělávání, prevenci a odborné semináře.

Naše Safer Internet Centrum Česká republika připravuje každý rok v tomto bloku několik eventů. Letos tomu nebylo jinak a hned po příjezdu nás čekaly dvě komentované projekce dokumentu „OnlyFans: Láska na prodej“ od České televize. Téma tvorby a monetizace self-generated contentu je bohužel jedním z nejpalčivějších problémů, kterým se dlouhodobě věnujeme. Studentům jsme tak mohli předat naše zkušenosti z provozu linky Stoponline.cz, která se zabývá odstraňováním obsahu, který může mnohdy velmi ublížit.

Pro vyučující jsme ve spolupráci s JSNS připravili certifikovaný bezplatný seminář „Online podvody a bezpečnost na internetu“. Účastníky jsme seznámili s materiály, které jim pomohou otevřít toto téma ve výuce a vést diskuse s jejich žáky a studenty. Hosté semináře si také vyzkoušeli práci s konkrétními nástroji a aktivity, které lze do výuky zapojit. Diskutovalo se také o současných trendech v online podvodech a o tom, jak toto nebezpečí ovlivňuje nástup umělé inteligence.

Je internet bezpečný? Děláme vše pro to, abychom byli na internetu v bezpečí? Jak se bránit novým trendům – fake news, deep fake nebo hate speech? Na tyto otázky se snažili odpovědět tři hosté Čestmíra Strakatého, který pro nás moderoval zajímavé rozhovory. Hostem byla Dita Charanzová, končící místopředsedkyně Evropského parlamentu a dlouholetá podporovatelka témat bezpečného internetu, Václav Moravec, redaktor, moderátor a vysokoškolský učitel žurnalistiky nebo Martin Rota, český vloger a youtuber.

Dita Charanzová seznámila účastníky s aktuálními poznatky i návrhy legislativních úprav, které projednával evropský parlament ve vztahu k bezpečnosti dětí na internetu a zdůraznila potřebnost řešení materiálů s tematikou zneužívaných dětí. Byla také opakovaně zmíněna potřeba posílit osvětu směrem k rodičům a rozšířit vzdělávací programy o témata spojená s bezpečností a riziky na internetu – je nezbytné neustále hovořit o nástrahách internetu i ve školách. Je žádoucí přenést zodpovědnost i na platformy, k čemuž má napomoci Akt o digitálních službách, který zaváže velké platformy k vyhodnocování rizik ve vztahu k dětem.

Václav Moravec se podělil o změny, které se v oblasti žurnalistiky i práce redaktora odehrály v průběhu posledních let. Vyjádřil obavy z dopadu umělé inteligence na toto odvětví a zmínil posun v žurnalistice s nástupem sociálních sítí a jejich virality. Také se dotkl politické situace na Slovensku a obav z rozdělení společnosti a současných „narativů“. Spolu s Čestmírem Strakatým řešili i ovlivňování médií politickými nebo podnikatelskými elitami.

Konferenční den pokračoval představením aktivit Linky bezpečí, Policie ČR, Úřadu vlády a dalších partnerů. Na úplný závěr jsme pokřtili novou knihu pro děti „Strážci na internetu“, určenou dětem od devíti let.

Zlínský filmový festival pro děti a mládež patří mezi naše největší akce. Chtěl bych touto cestou poděkovat vedení festivalu za možnost prezentovat naše aktivity a za to, že tématům jako je bezpečnost dětí věnuje tak velký prostor. Těším se na příští rok!

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..