Ohlédnutí za dvacátým ročníkem Dne bezpečnějšího internetu

Den bezpečnějšího internetu se připomíná ve více než 180 zemích po celém světě, a to vždy druhé únorové úterý. Letos tento den připadl na 7. února a oslavili jsme ho již po dvacáté. Koordinátorem tohoto dne pro Českou republiku je národní Safer Internet Centrum, které spravuje sdružení CZ.NIC.

Je radost sledovat, jak se tento den u nás stává stále důležitějším a připomíná si ho čím dál více společností nebo jednotlivců. Akce totiž není určena jen organizacím, které se zabývají bezpečností, prevencí, vzděláváním a intervencí na internetu, ale je vítaná účast široké veřejnosti včetně dětí,studentů a rodičů nebo státních a vzdělávacích institucí.

Pro ty, kteří se chtěli zapojit a hledali inspiraci, jsme ve spolupráci s JSNS, Policií ČR a projektem E-bezpečí připravili on-line příručku, ve které jsme zveřejnili desítky tipů a rad pro různé věkové skupiny. Využít příručku je možné v průběhu celého roku, obsahuje totiž celou řadu her, návodů, kurzů a inspirací. Moc nás potěšilo, že se příručka dostala do desítek škol, pro které byly aktivity zajímavým zpestřením výuky.


Žáci z Liběšic si vyzkoušeli několik aktivit z příručky

Skvělý nápad měli i žáci ze ZŠ Mládí Orlová. Třída 9.B si dala za úkol podpořit letošní Den bezpečnějšího internetu svou prezentací. Zaměřili se na základní témata o bezpečnosti, ale také na záludné situace ze života na internetu a zpracovali je i pro mladší spolužáky. Zvolili si takovou formu, která jim vyhovovala. Darovali spolužákům vizitku s QR kódem, který si pak jednoduše načetli a zalistovali si v připravené prezentaci. Zastavit se mohli u videa, mohli si zasoutěžit nebo se něco nového dozvědět. Žáci ze ZŠ Dyjákovice zase tento den pojali kreativně.


ZŠ Dyjákovice a ZŠ Mládí Orlová

Ke Dni bezpečnějšího internetu jsme také ve spolupráci s Ministerstvem vnitra připravili tiskovou konferenci a následné odborné panely. Jedním z témat byla vzrůstající kyberkriminalita. Jen oproti roku 2021 vzrostl počet ohlášených skutků z 9518 na 18 554, tedy téměř o sto procent. Z dalších témat, kterým jsme se v odborných panelech věnovali, byla mediální gramotnost, vzdělávání a prevence. Význam tohoto dne podtrhla i účast místopředsedy vlády pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, ředitele NÚKIB Lukáše Kintra, prvního náměstka ministra vnitra Lukáše Koláříka nebo brigádního generála Tomáše Kubíka zastupujícího Policii CŘ. Aktivity našeho Safer Internet Centra pak představil výkonný ředitel sdružení CZ.NIC Ondřej Filip.

Náš partner v projektu, organizace Člověk v tísni, vydal v tento den průzkum mapující stav mediální gramotnosti na školách. Na sociálních sítích bylo také živo. Pod oficiálními hashtagy dne #SID2023 a #SaferInternetDay jsme zaznamenali stovky příspěvků.

Co říci závěrem? Bylo vás opravdu hodně. Děkujeme, že nám pomáháte dělat internet bezpečnější. Věřím, že se s námi zapojíte i do dalšího ročníku, který se bude konat 6. února 2024.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..