SIC ČR: Česká studentka zaujala v Bruselu

Členové mládežnických panelů všech Safer Internet Center (SIC) dostávají pravidelně příležitost zapojit se do aktivit evropského BIK Youth Panelu, které vrcholí na Safer Internet Foru v Bruselu. Tohoto fóra se každoročně účastní odborníci z jednotlivých Safer Internet Center, technologických firem, ale i představitelé Evropské komise, Evropského parlamentu a organizace European Schoolnet, která celou tuto akci zastřešuje.

České SIC letos reprezentovala Selma Kaymakci, studentka anglického gymnázia v Praze. Domů se vrátila plná dojmů a nabitá optimismem, že byl vyslyšen a respektován „hlas mladých“. Svou účast na Safer Internet Fóru (SIF) okomentovala následovně: „Na Fórum bezpečnějšího internetu 2022 jsme se připravovali téměř dva měsíce. On-line přípravy spočívaly především ve vymýšlení úvodu konference, jejíž hlavní myšlenkou bylo udělat ji jinou a zapamatovatelnější než jsou všechny ostatní ICT konference. Proto jsme se rozhodli, že upozorníme na naléhavost tématu bezpečnějšího internetu pomocí umění. Vše začalo krátkou módní přehlídkou, která zrcadlila problémy související s on-line prostředím, jako je manipulace na internetu a porušování soukromí. Chtěli jsme upozornit na skutečnost, že tyto nebezpečné jevy mají dopad na skutečné lidi. Poté následovala píseň, která skončila naším klíčovým sloganem, jenž se nesl celou konferencí, a to „S vámi nebo bez vás.“. V závěru vystoupení jsme si stoupli na židle a demonstrovali svá prohlášení pomocí plakátů napsaných ve zhruba 25 různých jazycích. Musím podotknout, že to doopravdy zafungovalo. V den konference každé jednotlivé vystoupení nabíralo na intenzitě a ovlivnilo celkovou atmosféru v místnosti.“

Mladí studenti se dále účastnili tzv. „deep dive sessions“ neboli krátkých 15minutových konverzací, které probíhaly souběžně u kulatých stolů, kde vždy seděli zástupci různých organizací a vzájemně debatovali nad určeným tématem. Ke svým dojmům z diskuze ohledně on-line hazardních her Selma říká: „Chvílemi byla cítit mezigenerační propast, kdy docházelo k vzájemnému nedorozumění. Myslím si ale, že stále existuje způsob, jak tento rozdíl překonat. Je před námi ještě dlouhá cesta, ale konference, jako jsou tyto, ukazují, že je potřeba, aby byli mladí lidé začleňováni do rozhodovacích procesů. Propojení mezi nejčastějšími uživateli internetu, kterými mladí lidé bezesporu jsou, s lidmi, jenž mají moc věci změnit, je klíčové.“

Selma se kromě jiného ujala závěrečného slova, kdy shrnula, co chtěli přítomní mladí lidé svým vystoupením sdělit. Její úderný proslov rezonoval celým sálem a doslova pohltil všechny přítomné posluchače.

Názory mladých lidí se snažíme vyslyšet a následovat i na domácí půdě, čehož byla důkazem konference EU Secure and Innovative Digital Future organizovaná Úřadem vlády u příležitosti našeho končícího předsednictví v Radě EU. Denisa Binderová, další členka mládežnického panelu SIC CZ, zde zasedla do diskuzního panelu na téma Jak ochránit děti na internetu ve světle nové strategie „Better Internet for Kids“ spolu s June Lowery-Kingston z Evropské komise a Janem Kolouchem, odborníkem na právní aspekty kybernetické bezpečnosti.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..