Na co si dát v létě pozor nebo ještě lépe, prožijte ho off-line

Nastal čas letních prázdnin a s ním i období, které je (nejen) pro děti rizikové v mnoha ohledech. Rodiny spolu tráví více času, jezdí na dovolené, ale sdílí třeba i své zážitky. Kromě tradičních problémů, jako je vyhrocení rodinných vztahů, kdy je potřeba určité tolerance a pochopení, dochází i na on-line rizika.

Internet je skvělý nástroj, který nám umožnil spojit se doslova s celým světem. Celý svět ale nemusí znát naše soukromí, pocity nebo dokonce místa, kde se pohybujeme. Pojďme se podívat na naše nejčastější letní „chyby“.

Zážitky, fotky nebo videa sdílejte s on-line světem s časovým odstupem

Přiznejme si, že fotografie na sociální síti při odletu na dovolenou, ideálně s informací, že se vracíte až za 14 dní, nejsou úplně ideální. Celému světu tak vlastně sdělujete, že máte prázdný byt. Sociálním inženýrům obvykle stačí pár návštěv profilů rodinných příslušníků, aby zjistili, co máte doma, jakým autem jezdíte, případně kde se nejčastěji vyskytujete. Pokud jste se na sociální síti pochlubili novou herní konzoli, nebo snad investicí do Kupkova obrazu, je doslova vymalováno.

Svoje fotografie, videa nebo příběhy raději sdílejte až ve chvíli, kdy se už na daném místě nenacházíte. To platí i pro případ, že se v létě chystáte na letní festival, koncert nebo sportovní zápas. Jakékoli sdílení QR či čárového kódu, unikátních čísel vás může mrzet.

Dávejte si pozor na soukromí dětí

Slyšeli jste někdy o sharentingu? Jedná se o fenomén posledních let. Jde o aktivitu, kdy rodiče nadměrně sdílí obsah, ve kterém figurují jejich děti. To pro děti může být v budoucnu problém, zejména pokud tuto masivní digitální stopu rodiče vytváří již od útlého věku. V době dospívání, kdy si děti budují svojí virtuální identitu, je to může opravdu zasáhnout. Už jenom s ohledem na to, že se k materiálům, kde je dítě v nějakých pro něj nepřijatelných situacích (na nočníku, nahé v bazénku apod.), dostanou spolužáci nebo kamarádi. Nastavte si s vašimi dětmi dohodu, že fotografie, které chcete sdílet, a na kterých figuruje, musí odsouhlasit.

Rozhodně nefoťte dítě, které je obnažené. I když vám tyto fotky či videa mohou přijít neškodné, na Internet rozhodně nepatří. V naší lince Stoponline.cz, která se věnuje nahlašování a vyhodnocování závadného obsahu, zejména dětské pornografie, přijímáme ročně téměř 4 000 hlášení s podobnou tématikou. Velká část sdíleného obsahu je přímo od rodičů. Asi nemusím zmiňovat, že se tyto materiály stávají v určitých komunitách velmi žádanými a velmi rychle se šíří.

Predátoři nejsou problém

I když se v mediálním prostoru predátoři útočící na dítě často zmiňují, jde z pohledu statistik o marginální problém. Označení „predátor“ jsme v dobré víře zdevalvovali a označujeme tak každého, kdo naše dítě osloví na sociální síti. Těch skutečných predátorů – kybergroomerů, kteří nejenže dítě zneužijí on-line, ale potom i fyzicky, je opravdu hodně málo. Pravděpodobnější je varianta, že dítěti ublíží osoba blízká či příbuzná (zhruba v 65 %). Tedy někdo, koho dítě zná a důvěřuje mu.

To nic nemění na tom, že děti přes léto často experimentují, navazují nové vztahy a rády se seznamují. Zkuste si s nimi promluvit o tom, jak si ověřit, že ten, s kým si povídají na Internetu, je ten, za koho se vydává. Pokud máte pocit, že by se na vás vaše dítě dívalo jako na bytost z jiné galaxie, zkuste se spolu podívat na nějaký tematický film nebo seriál. Povídejte si s nimi o tom nebo se nechte poučit. Zkuste třeba náš seriál o kyberšikaně #martyisdead.

Závislost na moderních informačních technologiích

Přes léto paradoxně klesá návštěvnost internetových služeb, což neplatí u sociálních sítí. Na internetových službách, sítích nebo hrách může časem vzniknout určitá závislost. Nebavíme se tu o tom, že se stanete závislými během dní nebo týdnů. Závislost může vznikat v řádu několika let. Schválně, počítáte, kolikrát vezmete mobil denně do ruky? Dokážete se od něj odpoutat na několik dní? Dovolená je ideální čas na chvilku technologie odložit.

Z mého pohledu nejsou pro děti problém ani predátoři nebo některé formy kyberšikany, ale fenomén tzv. králičích nor. Některým službám jsme dovolili v rámci lepšího komfortu na sociálních sítích využívání našich dat, tzv. doručovacích systémů či různé algoritmy. Díky tomu, že o nás služby vědí, co nás baví nebo jak chceme trávit volný čas, nám služba vybírá jen takový obsah, který nás uspokojí. A tím nás může uzavřít do sociálních bublin. Ty nás mohou odfiltrovat např. od odlišných názorů, nebo nás v těch našich utvrzovat. V některých případech nás také může v našich názorech radikalizovat.

Některé sociální sítě jdou ale dále. Ve chvíli, kdy zjistí, že jejich obsah dostatečně neprobudil váš zájem a nechováte se podle obvyklého vzorce, vám začíná nabízet emočnější obsah, který už zhlédnout nebo „lajknout“ musíte. To může mít obrovský dopad zejména na děti. Mým dlouhodobým cílem je tyto algoritmy u služeb používaných dětmi omezit nebo rovnou zakázat.

U výčtu letních rizik jsem záměrně mnohé vynechal. Pravděpodobně budeme řešit zapomenuté pasy, problémy s trampolínou nebo ponožky v sandálech. Zkusme si společně strávený čas užít a pokud se budeme chtít podělit se zážitky on-line, zamysleme se. Krásné léto!

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..