Rozhovor s Ninou Fořtíkovou (SIC): Co je to studentská rada společnosti Microsoft a jak funguje?

Nina Fořtíková je členkou našeho Youth Panelu v rámci projektu Safer Internet Centrum Česká republika. Na jaře loňského roku se rozhodla využít nabídky společnosti Microsoft a přihlásila se do výběrového řízení na účast v 18měsíčním studentském programu Council for Digital Good Europe. Nina uspěla a nyní je součástí 15členného týmu studentů ze zemí EU, Velké Británie a Švýcarska. Od podzimu 2021 má možnost vyjadřovat svůj názor směrem k jedné z nejvlivnějších IT korporací a zasadit se tak o lepší on-line bezpečnost mladých uživatelů.

Ninu jsem požádala o krátký rozhovor, aby nám přiblížila svou práci ve studentské radě Microsoftu, protože se jedná o zajímavou zkušenost a smysluplnou aktivitu mladých lidí.

Nino, mohla by ses nám krátce představit a zmínit, čím tě oslovila nabídka společnosti Microsoft? 

Je mi 16 let a chodím do septimy na mezinárodním gymnáziu v Praze. Mimo školu se zajímám o ekonomii, právo a internetovou bezpečnost. Kvůli těmto svým zájmům jsem se zapojila do Youth Panelu pořádaným sdružením CZ.NIC, díky kterému jsem se následně dostala do Microsoft Council for Digital Good Europe.

Co vlastně členství v Microsoft Council obnáší a jak probíhají vaše pravidelné schůzky?

Jedná se o spolek, v rámci kterého se vybraná skupina dětí ve věku 14 až 16 let dozvídá o zásadách vzájemného respektu a etikety v on-line prostředí. Scházíme se od září zhruba jednou měsíčně přes Microsoft Teams a rozebíráme témata jako kyberšikana, vydírání přes internet, či zneužití osobních informací on-line. Ta pro nás vybírají naši mentoři, protože je považují za důležité aspekty fungování internetu. K vybraným tématům si máme vždy dopředu něco zjistit a zpracovat prezentaci ve dvou až tříčlenných skupinách, v rámci kterých se scházíme několikrát za měsíc. K závěrečnému setkání se většinou přidá i nějaký panelový řečník, jenž je expertem v daném oboru. Nejprve si pro nás připraví přednášku a poté se ptáme na různé otázky. Například, když jsme mluvili o šikaně na internetu, přidal se na naši schůzku autor knihy Words Wound, Sameer Hinduja, který nám popisoval své zkušenosti z doby, kdy knihu psal.

Účastníte se v rámci Microsoft Council i jiných akcí nebo konferencí?

Ano, máme možnost účastnit se různých panelových diskuzí a konferencí, ve kterých se Microsoft angažuje. Ta poslední byla Internet Governance Forum, organizovaná OSN, kde bylo přes dva tisíce lidí. Díky ní jsem mohla přiblížit pohled mladých lidí na současnou situaci a také diskutovat s odborníky o možných řešeních spojených například s cenzurou na internetu. Hovořila jsem o pozitivech a problémech daných řešení a mohla jsem si poslechnout názory dospělých, kteří se takovými tématy zabývají profesně. Účast na Internet Governance Foru mi dala mnoho zkušeností a jsem ráda, že jsem měla možnost tam být.

Jakou dosavadní zkušenost bys označila jako nejzajímavější? 

O bezpečnost na internetu se zajímám již delší dobu, ovšem účast v tomto projektu mi dala možnost to propojit i s jinými koníčky a volnočasovými aktivitami, jimž se věnuji. V listopadu jsem například měla možnost se zapojit do debaty na téma on-line bezpečnost na summitu, který byl přímo organizovaný společností Microsoft pro naši mládežnickou skupinu, což dobře propojilo moje zájmy v rámci akademické debaty a internetové bezpečnosti. Mohla jsem zde přispět svým názorem na daná témata, jako například jak limitovat šíření hate speech na internetu díky algoritmům a zároveň si vyslechnout názor dospělých, kteří se internetové bezpečnosti věnují již delší dobu a většinou v tomto oboru i pracují.

Co hodnotíš jako největší přínos z pohledu členství ve studentské radě?  

Díky tomu, že se jedná o mezinárodní platformu, mám možnost potkávat se on-line s lidmi z jiných evropských zemí a získat tím jiný pohled na problémy, o kterých diskutujeme. Jsem ráda, že mám možnost hovořit s lidmi z celé Evropy, protože tím získávám větší přehled o celé situaci. Například když jsme bavili o linkách bezpečí, zjistila jsem, že jejich činnost a kvalita se napříč Evropou velice liší, i když se jedná o země, které jsou většinou v Evropské unii.

Co bys uvedla jako svůj největší osobní úspěch ve studentské radě?  

V rámci třídenního summitu organizovaného společností Microsoft jsem prezentovala práci na mnou vybrané téma, kterým byl terorismus a radikalizace on-line. Měla jsem možnost poslechnout si přednášky od svých kamarádů, ale také od expertů v daném oboru.

Nino, děkuji za rozhovor.

Přejeme ti mnoho úspěchů při studiích a spoustu zajímavých podnětů v rámci tvé účasti na Microsoft Council for Digital Good Europe!

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..