Změny v architektuře systému FRED

Od své první verze urazil FRED dlouhou cestu a výrazně se změnil. Z původně relativně malého projektu postupem času nabobtnal o další moduly související s registrem a nastal čas jej výrazněji rekonstruovat. Došlo i k posunům ve způsobu návrhu rozhraní, správy projektu i k technologickým změnám. Od původního způsobu se specifickým rozhraním pro každého klienta jsme přešli k obecnějším a menším rozhraním, které si každý klient může zkombinovat podle svých potřeb. Podobně přecházíme i k modulární architektuře zdrojového kódu a v neposlední řadě nahrazujeme technologii Corba za gRPC. Další značnou nevýhodou velkého systému je úzká a špatně definovaná provázanost jednotlivých částí, která zpomaluje reakci na nové požadavky.

Modularita se přitom nedotýká jen samotných služeb, ale i jejich datových úložišť. Již řadu let jsou data registru rozdělena do dvou databází, registru samotného a databáze logů. Nicméně databáze registru samotná již dosahuje 100 GB a její rozdělení by výrazně ulehčilo její údržbu. Jednou z největších částí je přitom archiv zpráv, který zabírá cca třetinu její velikosti.

Změny v architektuře jsme zahájili již v roce 2018 založením nového administračního rozhraní Ferda (práce všeho druhu). Současně s tímto rozhraním jsme zahájili postupný přepis služeb registru. Ferda tak pracuje výhradně s gRPC službami, z nichž každá spravuje právě jeden logický celek.

Letošní změny byly motivovány zejména nahrazením zastaralého projektu pyfred, který stále používá Python 2.7. Vzhledem k jeho stavu jsme se rozhodli jej dále neudržovat, ale nahradit ho zcela novými projekty, jež nahradí jeho služby. Největší položkou jsou přitom právě moduly pro odesílání zpráv. Kromě samotného oddělení poskytne již dlouho chybějící vlastnosti, zejména sjednocení šablon pro různé typy zpráv, správu šablon, větší možnosti v archivaci a snazší integraci vlastních rozšíření. Mezi dalšími novinkami jsou nové moduly pro generování zóny a logování, ve vývoji je také modul pro generování statistik. Výraznou změnou prochází také automatická správa DNS klíčů. Ta mimo jiné umožní skenování z více lokalit.

Přehled změn v architektuře FREDa (zeleně nové moduly, červeně nahrazované):

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..