Safer Internet Centrum představuje svoje aktivity i nové logo

V lednu 2019 převzalo sdružení CZ.NIC koordinaci národních aktivit zaměřených na zlepšení online bezpečnosti dětí v České republice. Nyní přichází Safer Internet Centrum s novým logem i shrnutím aktivit projektu.

Safer Internet Centrum (SIC) vzniklo pod správou sdružení CZ.NIC v České republice na začátku roku 2019. SIC patří v Evropě mezi významné instituce, které koordinují národní aktivity okolo online bezpečnosti dětí. Mnohdy spadají pod vládu dané země a kromě mnoha aktivit hrají také významnou roli při změně legislativy vztahující se k dané problematice. Naše centrum začínalo se skromnějšími ambicemi. Byli jsme si vědomi, že za dva roky nemůžeme dohnat ostatní evropská centra a jejich činnosti, které budují spousty let. Mezitím také na území České republiky vznikla celá řada organizací, které vytvořily mnoho skvělých materiálů, poraden i jiných aktivit. Díky těmto organizacím lze bez nadsázky konstatovat, že v případě preventivních aktivit jsme na evropské špičce.

Mezi klíčové aktivity českého SIC patří například provozování helplinky. Tu má na starosti hlavní partner v projektu – Linka bezpečí. Díky prostředkům z projektu je částečně financován její provoz. Denně linka přijme přes 500 hovorů od dětí. Součástí SIC je i služba STOPonline.cz, jejíž pracovníci se věnují hlášením závadného obsahu na Internetu, zejména dětské pornografie. Jen za loňský rok jsme přijali téměř čtyři tisíce incidentů.

O projektu Bezpečně na netu jsem již na tomto blogu psal. Jedná se o projekt, který je zaměřený na prevenci rizikového chování na Internetu, pod jeho hlavičkou vzniká celá řada materiálů určených školám a jejich studentům či pedagogům. Ty také navštěvujeme s mnoha našimi kurzy. Za dva roky jsme díky tomu poznali desítky škol a uspořádali několik konferencí, seminářů či kulatých stolů. Mezi naše nejúspěšnější počiny patří seriál #martyisdead. Úspěšný je natolik, že je dokonce nominován na letošní mezinárodní cenu Emmy.

Součástí Safer Internet Centra je dále projekt Tablexia. Cílem této moderní vzdělávací aplikace je podpora rozvoje kognitivních schopností. Tablexia je určena nejenom dětem s dyslexií, které navštěvují druhé stupně základních škol. Naším posledním počinem v tomto projektu bylo nedávné vydání tři nových her. V rámci aktivit SIC je potom nejmenším dětem věnováno ON-LINE ZOO, pod jehož hlavičkou vnikla kniha, audiokniha nebo omalovánky.

Jsme také koordinátory Dne bezpečnějšího Internetu, členy několika pracovních skupin, pořádáme odborné diskuze v Advisory Boardu nebo mládežnické Youth Panely. Ale o tom snad zase jindy. Věřím, že naše SIC přispívá k tomu, aby byl Internet zase o kousek bezpečnější. S kolegy se o to alespoň velice snažíme.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..