Mladí lidé chtějí srozumitelnější uživatelské podmínky

U příležitosti Dne bezpečnějšího internetu proběhlo v sídle Evropské komise setkání zástupců iniciativy „Better Internet for Kids“ (BIK) s globálními technologickými firmami. Českou republiku reprezentoval Matěj Bednář, student kvinty Gymnázia Ústí nad Orlicí, a spolu s dalšími pěti mladými ambasadory ze zemí EU zde přednesl svůj názor na uživatelské podmínky. Rád by se zasadil i o bezpečnější výchozí nastavení profilů na sociálních sítích.

Matěj upozornil na nesrozumitelnost většiny uživatelských a smluvních podmínek, které najdeme u každé internetové služby, platformy či aplikace. Texty často bývají velmi dlouhé, nepřívětivé, psané drobným písmem a mnohdy nejsou ani přeložené do všech jazyků zemí, kde je možné aplikaci stáhnout a používat. I přesto, že je to v rozporu s Obecným nařízením na ochranu osobních údajů (GDPR), které společnostem ukládá povinnost poskytovat informace v jednoduché, rozpoznatelné a přístupné formě, internet se stále nesrozumitelnými texty jen hemží.

Mladí zástupci BIK se rozhodli v rámci své iniciativy #Pledge2Youth bojovat za větší srozumitelnost uživatelských podmínek pro děti (a nejen pro ně). Apelují na to, aby byly psané jednodušší formou a aby jejich tvůrci používali pro lepší pochopení např. infografiky, animace či krátká videa: „Naším cílem je pomoci všem pochopit, jaká práva a povinnosti uživatelé mají. Víme, že z právních důvodů nemůžeme změnit uživatelské podmínky, místo toho však chceme změnit způsob, jakým je vysvětlujeme.“

Další téma, které skupina mladých lidí otevřela, se týkalo nastavení ochrany soukromí, jež před několika lety zavedlo mnoho sociálních sítí. Rádi by prosadili, aby výchozí nastavení profilů obsahovalo vyšší míru zabezpečení než dosud. Děti a mladiství tak budou více chráněni před kyberšikanou, kybergroomingem a dalšími nebezpečnými jevy. Ambasadoři mají v plánu propagovat především ty sociální sítě, které již takové bezpečné výchozí nastavení mají.

Nezbývá, než držet zástupcům „Better Internet for Kids“ palce, aby se jim jejich návrhy podařilo prosadit a pomohli tak vybudovat „lepší internet“ pro naše děti.

Autor:

Komentáře (2)

  1. Danny říká:

    Zdanlive nesrozumitelne a slozite podminky nejsou zdaleka jen problem internetovych sluzeb… a rozhodne jejich komplexita neni problem jen pro deti… :-) Navic ten problem zacina uz s delkou techto ujednani – a pro priklad nemusime chodit nekam daleko – myslite, ze nekdo kvuli registraci domeny studuje 19-strankovy dokument o pravidlech registrace domeny v .cz (a na nej navazany rad o reseni sporu), notabene zda-li chape mozna uskali v nich skryta? ;-) Nebo s odkazem, ze to je moc pismenek to ani nebude cist a rekne, ze pravidla jsou slozita a nesrozumitelna?

    Od kratkych, jednoduchych a snadno citelnych a pochopitelnych pravidel jsme se k tem slozitym tezko stravitelnym textum posunuli postupne vlastne sami – vzdy vesmes jmenem boje „za neco“, v ramci reseni nejakeho problemu – a dosadit je mozne cokoliv, co je na dohled kolem nas. Jakykoliv problem se reflektoval upresnenim – a tedy obvykle zeslozitenim – nejakeho smluvniho bodu. A co je tedy spravna cesta? Zjednodusovani, umoznujici tem nekterym chytrakum hledat a obchazet pravidla skrze ruzne „skuliny“, nebo dumyslna pravidla – ktera se vyporadavaji s ruznymi problemy, ktere se v minulosti objevily? To je vcelku zajimava otazka – na kterou si sam take nedokazu odpovedet :-)

    • Michala Radotínská říká:

      Dobrý den,

      děkujeme za zajímavý komentář a Vaši úvahu. Určitě máte pravdu, že uživatelské podmínky jsou často nesrozumitelné i pro nás – dospělé. Mnohastránkové dokumenty nás často odradí natolik, že je ani neotevřeme a jen slepě odklikneme, že jsme se s podmínkami pečlivě seznámili, aniž by to byla pravda. Já osobně bych si uměla představit určitou kombinaci zjednodušené verze, např. ve formě zmíněné infografiky, kde se dozvíme to nejzásadnější s tím, že by nás stejně i tak odkazovala na podrobnější verzi ve formě, jakou již dobře známe. Samozřejmě i to by stále vedlo k tomu, že by delší verzi nikdo nečetl. Přesto si myslím, že by to mnoho lidí uvítalo.

      Projekt Safer Internet Centre CZ je zaměřený především na děti a mládež a na jejich ochranu ve světě digitálních technologií. Už kvůli nim bychom se měli alespoň vynasnažit s tímto „problémem“ něco dělat, i když se může zdát, že jde o boj s větrnými mlýny.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..