Jak zabavit děti v období koronavirových prázdnin? Bezpečně.

Mnozí z nás teď řeší situaci, jak doma zabavit své děti a zároveň je účinně vést ke vzdělávání. Se životy nás všech se již neodmyslitelně pojí digitální technologie a Internet. Využijte volných chvil doma a zaměřte se spolu s dětmi na svou kyberbezpečnost.

Níže vám dáváme náměty, jakým způsobem můžete s dětmi pracovat a o čem si s nimi povídat. Zadejte jim nejprve úkol (najdete v odkazech) a poté ho s nimi rozeberte. Popovídejte si o tom, co je nejvíce zaujalo a čemu případně nerozuměly. Bude vás to nakonec všechny bavit, nebojte se.

Materiály jsme rozdělili dle doporučených věkových kategorií dětí:

1) Děti ve věku 5 – 9 let

Pro předškoláky a děti mladšího školního věku máme k dispozici výukovou audioknihu ON-LINE ZOO. Pusťte dětem nahrávku s příběhy zvířátek, která používají moderní technologie, a nechte je vytvořit si svůj vlastní názor. Poté si knihu poslechněte spolu nebo ji svým ratolestem přečtěte sami. Najdete ji ke stažení v naší Edici CZ.NIC. Popovídejte si o tom, k čemu zvířátka v knize používala Internet, a řekněte si, k čemu jej používají vaše děti. Vysvětlete jim, že to, co se v knize přihodilo zvířecím hrdinům, se může stát i lidem v reálném světe. Ať si raději stále dávají pozor. Především jim zdůrazněte, že jste tu pro ně a že jim kdykoli s čímkoli pomůžete, aby se vám v případě potřeby nebály svěřit.

2) Děti ve věku 10 – 12 let

Vytiskněte dětem křížovku a nechte je v klidu si projít otázky a vyluštit tajenku. V případě, že budou chtít poradit, pomozte jim. Digitální gramotnost se u dětí velice liší. Někdo křížovku vyluští bez sebemenších obtíží, zatímco jinému zabere trochu více času. Potom si s nimi projděte jednotlivé pojmy, které jim z křížovky vzešly: Wi-Fi, kyberšikana, digitální stopa, heslo, Minecraft, antivir, fake-news, závislost. Postupně si o všech tématech popovídejte, ale také naslouchejte, co vám bude dcera či syn říkat. Mnohdy je dobré se nechat od dětí poučit a na oplátku jim zase sdělit svůj vlastní názor.

Co je to digitální stopa, mohou děti zjistit i pomocí online kurzu Digistopa, který je navede, jak si mají chránit své digitální soukromí a jak mají bojovat proti kyberšikaně. Kurzem provází komiksová postava Bára Bezhlavá, která musela nastoupit do nové školy a seznámit se s novými spolužáky. Jestli to mělo hladký průběh už se vy i děti dozvíte právě v tomto vzdělávacím kurzu.

Hrají vaše děti rády online hry? Také u vás doma „frčí“ Brawl Stars, Roblox či Minecraft? Zkuste si některou z her nainstalovat a společně se svými potomky zahrát. Zpočátku zřejmě zjistíte, že nechápete smysl hry, ale nechte své děti, aby vám ji vysvětlily. Budou to dělat ochotně a rády, uvidíte. Také vám jistě prozradí své taktiky a možná vás i vpustí do svého virtuálního týmu. Je to dobrá příležitost, jak s dětmi navázat dobrý vztah a utužit vzájemnou důvěru. Třeba se vám pak budou doma lépe nastavovat některá pravidla. Zároveň je však poučte o tom, co o sobě smí ostatním hráčům sdělovat a co je již jejich soukromá záležitost.

3) Děti ve věku 13 let a výše

Mají vaše děti rády komiksy? Ukažte jim naši knihu Jak na Internet, kde se například dozvědí, jak a kdy vznikl Internet, co je to cloudové úložiště, jak bezpečně nakupovat online a mnoho dalšího. Možná i vy zjistíte, že jsou pro vás některé informace nové, a necháte se spolu s dětmi vtáhnout do světa digitálních technologií. Kniha je nejen poučná, ale i zábavná a vtipná.

V současné době se všichni potýkáme s plížícím se útokem koronaviru. Osvojili jsme si během krátké doby důsledné dodržování hygienických pravidel, která nás mají ochránit před šířící se nákazou. Ale ruku na srdce, hlídáme si stejně pečlivě i svůj chytrý telefon? Zkontrolujte si raději platnost svého antivirového programu a v případě, že ho ještě nemáte, zkuste to co nejdříve napravit. Přeci byste si do domu nechtěli přizvat nevítaného hosta.

Podívejte se například na video s Romanem Zachem, který vás poučí o tom, jaké nástrahy na nás mohou číhat v mobilních aplikacích a jak si na ně dát pozor a svůj mobil ochránit.

Přejeme vám klidný průběh tohoto pro všechny nelehkého období a nezoufejte, zase bude lépe.

Hodně zdraví.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..