Mozilla řeší problémy IoT pomocí routeru Turris Omnia

IoT

Internet věcí nebo-li IoT je dnes hojně diskutované téma a nejen to, jako by se s těmito důmyslnými přístroji roztrhl pytel. Hlavně společnosti vyrábějící různá elektronická zařízení, jako jsou žárovky, elektrické vypínače, teploměry, váhy, kamerové systémy a tak podobně, se je snaží udělat chytřejší. Vždyť cokoli může být chytré – dokonce i záchod. Jediné, co je potřeba udělat, je něco změřit, nebo nahradit manuální vypínač za elektronický, a potom ho připojit k Bluetooth, ZigBee, ZWave nebo dokonce Wi-Fi a máte chytré zařízení, za které lidi zaplatí nemalý peníz. Má to ale pár háčků (kromě toho, že ne všechna tato zařízení dávají smysl).

Společnosti, které dnes vyrábějí inteligentní zařízení, obvykle vědí, jak udělat skvělý hardware. Mají s tím dlouhodobé zkušenosti a jsou oprávněně hrdé na to, co dělají. Ale co software? To je pro ně typicky velká neznámá. Ale přece to nemůže být tak těžké, ne? U někoho se najde čip, na kterém je Wi-Fi a nějak se připojí ke kusu hardwaru. Někdo jiný má zase na Internetu hezkou webovou službu, která dělá zhruba to, co je potřeba. Spojí se to tedy dohromady a je tu chytré zařízení – problém se softwarem je vyřešen, vrátíme se k té důležité části – hardwaru.

Problém tohoto přístupu je ale v tom, že softwarový průmysl je tady už také dlouho. Naučili jsme se, že nesmíme podceňovat bezpečnost. To, co bylo považováno za bezpečné před deseti lety, je dnes vysoce zranitelné. Udržování aktualizovaného softwaru je pro zabezpečení velmi důležité. Soukromí je také něco, co dnes vyžadují i běžní uživatelé, takže nad odesíláním osobních údajů službám třetích stran se leckdo pozastaví.

Mozilla mění svět IoT

Jaký je tedy pohled na současný stav světa IoT? Dost často nezabezpečený chaos, ve kterém zařízení nemohou navzájem komunikovat jinak než přes několik cloudů. Společnost Mozilla se rozhodla tomu pomoci a napravit tuhle zmatenou situaci. Problémy s IoT, které jsem uvedl v předchozí části, jsou dány nekompatibilitou – absencí standardizovaných API a nedostatečnou důvěryhodností, kdy jsou osobní údaje nebezpečným způsobem odesílány bůhví kam.

Ve snaze o řešení těchto problémů přišla Mozilla s Web Thing API. Abstrakční vrstvou pokrývající různá zařízení IoT. Pokud by se spojily jednotlivé brány/zařízení/cloudy různých majitelů, mohla by být interakce mezi zařízeními napříč dodavateli mnohem jednodušší. Zároveň by to otevřelo prostor pro to, aby vznikly další služby využívající toto API – třeba aplikace pro správu chytré domácnosti a podobně. Pomohlo by to také dalšímu problému – bezpečnosti. Mohly by vzniknout bezpečné služby a možná dokonce i takové, které poběží u vás doma a budou bezpečně uchovávat data lokálně. Máte-li software, který ovládá všechna data z vašeho chytrého domova umístěný fyzicky doma v nějakém zabezpečeném zařízení, příležitostí na vás útočit je mnohem méně. Bez automatických aktualizací jsou ale jednotlivá zařízení stále lokálně zranitelná, nicméně útočník by vás musel fyzicky navštívit u vás doma, aby mohl útok vůbec vyzkoušet.

Mozilla šla ve své snaze ještě dále. Vytvořila také aplikaci, která přijímá data z vašich IoT zařízení, následně je shromáždí a zobrazí. Plus vám umožní kontrolu samotných zařízení. Lze si je hezky zobrazit na půdorysu a můžete si vytvořit bezpečný tunel pro přístup k vlastní bráně z celého světa. Je to uživatelsky přívětivé, a to přímo u vás doma.

Na scénu vstupuje Turris

Jakou roli tedy v tomto úsilí hraje Turris? Mozilla udělala spoustu zajímavých a užitečných věcí. Ale koneckonců software musí někde běžet. Turris Omnia je router, který má automatické aktualizace a i jiná bezpečnostní opatření, jako je distribuovaný adaptivní firewall a honeypoty. Je také zcela otevřený. O výkonu ani nemluvě. Hezky se k Mozille hodí nejen svojí filozofií, ale také z praktického hlediska. Pro Turris je velice snadné vytvořit vlastní software a i obecně si router přizpůsobit.

A přesně to udělala Mozilla. Vzali náš operační systém, začlenili do něj svůj software a vytvořili vlastní obraz se všemi již integrovanými funkcemi. To je jedna z velkých výhod open source – umožňuje lidem řešit problémy, které jsou důležité pro ně.

Samozřejmě preferujeme spolupráci, při které balík může být hezky integrován do distribuce a UI a v míru koexistovat s ostatními věcmi, které dodáváme. To je něco, na čem pracujeme s Mozillou, ale nástroje, které poskytujeme, jim umožňují velmi snadno vytvořit vlastní vydání s využitím toho nejnovějšího a nejlepšího z obou projektů.

Jedno varování na závěr. I když to je snadné, oficiálně na našem zařízení nepodporujeme jiné OS, jelikož u softwaru jiných výrobců nemůžeme zaručit shodu se všemi předpisy a také se může stát, že si nainstalujete něco, co bude silně opotřebovávat vnitřní flash paměť (jako databáze a jiné aplikace náročné na diskové operace). Takže se dobře zamyslete nad možnými důsledky než si nainstalujete jiný software.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..