Aplikace Open Nettest měřila rychlost Internetu až ve Francouzské Polynésii

Kdo si chce otestovat rychlost svého připojení k Internetu, nabízí se mu v obchodě s aplikacemi hned několik možností. V rámci mezinárodního projektu “Open crowdsourcing data related to the quality of service of high-speed Internet” (zkráceně MoQoS) vznikla aplikace na měření vysokorychlostního Internetu s názvem Open Nettest. Pomocí této aplikace je možné otestovat např. rychlost připojení v telefonu, které nám poskytuje mobilní operátor, či rychlost připojení prostřednictvím Wi-Fi sítě.

Jaká je kvalita připojení v České republice?

To je možné zjistit pomocí vizualizační mapy, která se nachází přímo v aplikaci. Do této mapy se zároveň propisují měření provedená pomocí českého NetMetru, na jehož vývoji se v CZ.NIC podílíme. Díky barevným bodům je na první pohled patrné, v jakých oblastech je silnější či slabší signál. Zatímco hlavní město se doslova “zelená”, tedy pyšní kvalitním pokrytím, v některých oblastech naší vlasti se stále ještě nacházejí místa s velmi slabým, ba dokonce s nulovým signálem.

Jak jsou na tom ostatní státy světa?

Aplikace Open Nettest měřila rychlost připojení k Internetu i v exotických zemích jako je Francouzská Polynésie, Východní Timor, Fidži či Svazijsko. Nejvíce měření však bylo provedeno ve Slovinsku, dále v Německu a na Slovensku. Rakousko, odkud Open Nettest pochází, se překvapivě nachází až na čtvrté příčce.

Které dny a časy jsou nefrekventovanější?

Zajímavostí je, že testy pomocí aplikace Open Nettest jsou nejčastěji prováděny v úterý odpoledne (mezi 13. a 15. hodinou) a později večer (mezi 21. a 23. hodinou). Aplikace je dále hojně využívána během pátečních, sobotních a nedělních večerů.

Kolik měření již bylo provedeno?

Od počátku projektu (1. leden 2017) bylo pomocí Open Nettestu provedeno cca 400 000 měření. 71 % z nich učinili uživatelé mobilních telefonů s operačním systémem Android, 17 % testů uskutečnili vlastníci iPhone, 11 % měření bylo realizováno prostřednictvím hardwarových sond (routerů Turris) a 1 % spadá na testy z webového prohlížeče. Open Nettest totiž umožňuje, stejně jako NetMetr, provést měření přímo na webu, např. z domácího počítače.

V rámci projektu MoQoS dochází k neustálému vyvíjení jak aplikace Open Nettest, tak aplikace NetMetr. V obou aplikacích je možné spustit tzv. kontinuální (cyklické) měření, které je prováděno v pravidelných intervalech a s menším nárokem na spotřebu dat od mobilního operátora. Dále aplikace umí odhalit a následně zobrazit ve vizualizační mapě takzvaná bílá místa, což jsou body, kde byl zachycen nulový signál.

Abychom dosáhli větší relevance výsledků měření a mohli z nich všichni těžit, je důležité provést co největší množství měření. Poté se lépe podaří zmapovat situaci mobilního datového připojení v České republice i ve světě a v neposlední řadě tak přispět ke zlepšování pokrytí signálem a jeho kvality mobilními operátory. Kromě marketingových kampaní se za účelem zvýšení počtu uživatelů a uskutečněných měření, v rámci aplikace Open Nettest, zavádí takzvaná gamifikace (odměňování) ve formě postupného získávání odznaků, které jsou opatřeny veselými dětskými ilustracemi.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..