Děti a Internet: bezpečná symbióza či nikoli?

Ve dnech 18. a 19. dubna 2018 se sdružení CZ.NIC zúčastnilo akce s názvem EMEA Child Safety Summit pod záštitou společností Facebook a Google.

Na konferenci zaznělo mnoho příznivých zpráv o tom, jak se tyto dvě nadnárodní společnosti snaží co nejvíce informovat děti a jejich rodiče o nástrahách v on-line prostředí pomocí různých programů, mezinárodních spolků a aplikací. Člověk tedy snadno mohl nabýt dojmu, že na Internetu vlastně nehrozí žádné nebezpečí, že Facebook i Google se o bezpečí našich dětí postarají a že spolu s nimi vše zvládneme. To vše sice zní moc hezky, ale je potřeba vrátit se do reality a být stále na pozoru, jelikož nástrah v kyberprostoru stále přibývá a jsou čím dál tím více promyšlené.

I statistické údaje, které zde byly prezentovány, nasvědčují tomu, že novodobý trend je jasný, 90 % dětí ve věku od 6 do 12 let má volný přístup k tabletům a chytrým telefonům. Vychází to z průzkumu provedeného ve Velké Británii. 2 ze 3 dětí v tomto věku mají svůj vlastní aparát a 2 ze 3 dětí jej používají každý den.

Jelikož mám ráda grafy, vyhledala jsem si na Internetu studii vydanou v říjnu minulého roku profesorkou Soniou Livingstone z LSE (London School of Economics and Political Science), kde jsou zmíněna zajímavá fakta a trendy poslední dekády. Níže uvedený graf vydala ve své zprávě telekomunikační společnost Ofcom. Graf znázorňuje odhadovaný počet hodin strávených na Internetu (doma či jinde) dle věku dítěte. Je zajímavé vidět, že děti ve věku od 5 do 15 let čas strávený na mobilních přístrojích v roce 2017 téměř zdvojnásobily oproti údajům z roku 2007.

Dále mě v této zprávě zaujal graf z roku 2017, který znázorňuje, kolik procent dětí ve věku od 3 do 15 let vlastní chytrý telefon či tablet. Zatímco ve věku 10 let převládá vlastnictví tabletu, v 11 letech používají děti spíše chytrý telefon.

Poslední graf, který jsem vybrala, se týká činností, jenž děti ve věku 7 – 16 let nejčastěji na Internetu provozují. Zdrojem je tentokrát výzkumná zpráva agentury CHILDWISE z roku 2017. Pro děti ve věku 7 – 8 let je typické, že používají Internet za účelem hraní her a pouštění videí a děti ve věku 15 – 16 let zde poslouchají hudbu a komunikují prostřednictvím sociálních sítí.

Stále se tedy ještě najde určité procento rodičů, kteří se snaží střet svých dětí s on-line světem co nejvíce oddálit, ale je třeba konstatovat, že takovéto děti jsou z pohledu svých vrstevníků trochu „out“. Mnohem jednodušší asi je se s tímto trendem smířit a jít ruku v ruce s novými technologiemi, které již rodičům umožňují kontrolu nad tím, co jejich děti na mobilu či tabletu dělají. Pokud jim odmalička budeme do hlavy vštěpovat zásady bezpečného chování na Internetu a nenecháme je topit se ve víru virtuální reality, který je dost silný na to, aby jim ublížil, nemusíme mít o své potomky obavy.

Na konferenci mě zaujala prezentace aplikace Family Link, prostřednictvím které může rodič svému dítěti zřídit účet na Googlu (mladšímu 13 let) a nastavit zde parametry dle specifických přání a zvyklostí dané rodiny, např. v jakém časovém rozmezí může dítě mobilní zařízení využívat, jaké dny v týdnu, maximální denní časový limit. Dále je možné zablokovat dítěti některé funkcionality. Při zřizování účtu je rodič vyzván k zaplacení symbolické částky, aby si mohl Google dle majitele bankovního účtu/platební karty ověřit, zda je skutečně rodičem dítěte, jemuž je účet zřizován. Vybrané peníze jsou pak věnovány organizaci na ochranu dětí.

Dále zde zazněla zajímavá rada, což se hodí zmínit právě na závěr tohoto blogu, že bychom se měli naučit naslouchat svým dětem a přijímat od nich informace z on-line světa. Nejen, že tak upevníme vzájemný vztah, ale obě strany si odneseme mnohdy velice cenné poznatky a zkušenosti. Přeci jen dnešní mládež se často orientuje ve virtuálním světe lépe než my a zná od svých vrstevníků jisté triky, které nám zůstávají utajeny.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..