Tablexia přichází s novými hrami na trénink pozornosti, seriality a krátkodobé paměti

Nadšení dětí při testování Tablexie i množství stažení aplikace z Google Play nás povzbudily k tomu, abychom se s chutí pustili do vymýšlení a vytváření dalších her. V loňském roce vznikly první tři hry, v letošním roce k nim přibudou tři další. Při výběru nových her jsme mysleli především na to, abychom pokryli další kognitivní oblasti, které jsou u dětí s dyslexií oslabené. Volba tentokrát padla na trénink pozornosti, seriality a krátkodobé paměti.

Střelnice

V nejvíce pokročilém stádiu vývoje se nyní nachází hra na pozornost. Vyslyšeli jsme prosby dětí, které opakovaně v diskuzích přicházely s tématy pistolí, střílení, zaměřování a akční zábavy, a v nové hře jsme se touto tématikou inspirovali. Děti se v Tablexii se střílením setkají ovšem ve velmi nenásilné formě a to na Střelnici. Nebude se střílet po lupičích, jak by se někteří rodiče a učitelé mohli obávat, ale po květinách, které jezdí v několika řadách různými směry. Abychom děti opravdu potrénovali v pozornosti, v rohu obrazovky se jim zobrazí, jakou přesně květinu mají sestřelit. Tvar a barva zadané květiny se budou občas měnit, takže je třeba být nestále ve střehu. V časovém limitu dvou minut musí sestřelováním správných květin nasbírat co nejvíce bodů. Občas se mezi květinami objeví dva druhy záhadných dřevěných bedýnek. Jedny bedýnky dítěti pomohou ve sbírání bodů třeba tím, že zpomalí květiny i čas, nebo posunou ručičku stopek o pár vteřin dozadu. Druhé bedýnky mají přesně opačnou funkci a děti by se jejich střílení měly raději vyvarovat. Nebo se jim stane, že se z nich vyvalí dým a chvilku ztratí květiny z dohledu nebo květiny začnou ujíždět mnohem rychleji a jejich sestřelení bude o hodně těžší. Tři obtížnosti hry se budou lišit například rychlostí květin, počtem druhů květin, frekvencí střídání zadané květiny i v tom, kolik se jich zároveň objeví na obrazovce.

Blog_Tablexia

Noční sledování

Ve hře Noční sledování se bude mladému detektivovi velice hodit dobrá zraková paměť, neboť musí v noci sledovat dům a pečlivě si zapamatovat, co se vlastně odehrálo. Jakmile se setmí. Na malou chvilku se rozsvítí okno a na hodinách ručičky ukáží, kolik je hodin. Dítě si musí všimnout obou těchto informací, zapamatovat si je a vzápětí určit okno, které se rozsvítilo a na hodinách nastavit správný čas. Je to ale čím dál těžší. Zpočátku dítě vybírá pouze z osmi oken, v dalším kole už jich je 16, potom 24 a nakonec 32. A doba, kterou dítě na zapamatování má, se stále zkracuje. Na lehké úrovni si je třeba všímat pouze jednoho rozsvíceného okna, ale čím těžší úroveň, tím více obyvatel domu v noci rozsvěcí.

Potmě

Pod názvem Potmě se skrývá originální hra na procvičení seriality. Serialitou se rozumí posloupnost neboli dovednost stanovit přesné kroky, jak vykonávat určitou činnost, aniž bychom na cokoli zapomněli. A právě to potřebuje umět detektiv, když se v noci plíží lupičským doupětem k trezoru. Úkolem dítěte je podle plánku pomocí různých úkonů správně provést postavu detektiva bytem, aniž by do něčeho vrazil nebo třeba šlápl na hlídacího psa. Seřadí-li kartičky s úkony a stiskne tlačítko JDI, na vlastní oči se přesvědčí, jestli se detektiv proplíží úspěšně až k trezoru nebo jestli bude jeho přítomnost odhalena.

Střelnice a Noční sledování již prošly rukama našich programátorů a zatím je testujeme interně. Na třetí hře se v současné chvíli ještě pracuje, ale na začátku dubna již budeme mít také k dispozici první verzi na testování. Všechny hry se poté ještě budou ladit a projdou menšími úpravami. Potom nezbývá než všechny hry pořádně otestovat s dětmi ve školách, aby se z nich co nejdříve mohli těšit všichni příznivci Tablexie.

Karolína Rybářová a Andrea Šíchová

Autor:

Komentáře (1)

  1. čerstvá káva říká:

    Tablexia je asi nejlepší appka za posledních několik měsíců v mém telefonu…

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..