Hostování projektu SourceForge…

Aneb konečně jsme nastavili zrcadlo!

Asi před rokem jsme se dozvěděli od společnosti Ignum, provozující lokální zrcadlo populárního úložiště pro open source projekty SourceForge, že v hostování tohoto zrcadla již nadále nebudou pokračovat. Navrhli jsme jim, že bychom v tomto projektu, který bezpochyby slouží lokální internetové komunitě, pokračovali u nás v rámci CZ.NIC. Po krátké debatě jsme se nakonec dohodli, že vybudujeme zrcadlo od znovu na vlastním hardware a převzali jsme od nich hlavně know-how týkající se rozjezdu celého procesu v rámci provozovatele SourceForge. Vlastní realizace nějaký čas zabrala, protože kromě nákup HW bylo nutné vyřešit celou záležitost papírově.

Po technické stránce bylo propojení zprovozněno na začátku září, kdy si náš server začal synchronizovat obsah z ostatních zrcadel. Ale teprve po dvou a půl měsících, kdy bylo na naší stranu přeneseno zhruba 7TB dat, došlo k aktivaci zrcadla a náš server se začal objevovat v nabídce uživatelů této služby. Od 20. listopadu je tedy možné nalézt naše jméno v oficiálním seznamu zrcadel. Na tomto seznamu je zajímavé i to, že nejsme první doménový registr, který tuto činnost vykonává. Již dříve začal vlastní zrcadlo provozovat správce švýcarské domény CH, společnost SWITCH.

Postupná synchronizace dat pokračovala dál a před pár dny jsme konečně dosáhli plné kapacity serveru která činí 21TB. Také pokud nyní přijdete na stránky SourceForge a kliknete na stáhnutí některého z nejžádanějších projektu na hlavní stránce jako třeba OpenOffice, bude již přesměrování na naše zrcadlo. Aktuálně se datový tok serveru ve špičce pohybuje lehce nad hranicí 1Gbps.

Provozování tohoto typu služeb považujeme za užitečné a zvažujeme, které další projekty bychom uživatelům českého Internetu mohli tímto způsobem přiblížit. Pokud máte nějaký zajímavý nápad, napište nám v komentáři. Rádi ho zvážíme.

Jaromír Talíř

Autor:

Komentáře (1)

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..