Brusel mírní návrh na regulaci SSL certifikátů

Je tomu již více než rok, co jsem zde psal o snaze Evropské komise regulovat pod hlavičkou revize rámce pro elektronické podpisy a eID (tzv. eIDAS) rovněž oblast certifikátů pro webové stránky, tzv. SSL certifikátů. O tom, že projednávání návrhu tohoto nařízení bude běh na dlouhou trať, svědčí mimo jiné to, že i po roce a půl od jeho představení jsme stále daleko od jeho schválení. To se v ideálním případě očekává až před volbami do Evropského parlamentu, tj. v květnu 2014, s tím, že v platnost by tato, pro členské státy přímo účinná, legislativa vstoupila v platnost 1. ledna 2015.

V rámci projednávání návrhu na půdě Rady byla Česká republika mezi těmi, kteří hned na úvod projednávání nesouhlasili s rozšířením současné regulace rovněž o SSL certifikáty s tím, že postupně se k nám přidaly další státy. V současné době litevské předsednictví dokonce navrhuje vypuštění textu, jisté zmírnění požaduje rovněž Evropský parlament, konkrétně výbor ITRE (Výbor pro průmyslu, dopravu, výzkum a energetiku). Ten na svém říjnovém zasedání navrhl (viz tučný text) zohlednit rovněž zapojení internetové komunity (skrývající se v euro-slangu pod pojmem stakeholders) a vypracování analýzy dopadu.

Article 37

Requirements for qualified certificates for website authentication

  1. Qualified certificates for website authentication shall meet the requirements laid down in Annex IV.
  2. Qualified certificates for website authentication shall be recognised and accepted in all Member States.
  3. The Commission shall be empowered to adopt delegated acts in accordance with Article 38 concerning the further specification of the requirements laid down in Annex IV.
  4. The Commission may, by means of implementing acts, establish reference numbers of standards for qualified certificates for website authentication. The Commission shall ensure, that stakeholder input is duly considered,preferably in form of an impact assessment, when defining standards to be used for the purpose of this Regulation. Compliance with the requirements laid down in Annex IV shall be presumed where a qualified certificate for website authentication meets those standards. Those implementing acts shall be adopted in accordance with the examination procedure referred to in Article 39(2). The Commission shall publish those acts in the Official Journal of the European Union.

Ponechme nyní stranou, zda by evropská legislativa měla obsahovat spojení jako „nejlépe“ (preferably) a raději se zaměřme na zohlednění zájmu internetové komunity. Text totiž v tomto ohledu hovoří o jejím zapojení, na druhou stranu však Evropská komise „znovu vynalézá“ kolo, když se v příloze č. IV snaží definovat obsahové náležitosti SSL certifikátů. Na tomto místě by však měla být zohledněna práce IETF a již existující RFC (Request For Comments), které jsou v prostředí Internetu obdobou klasických standardů.

Zmiňovaným SSL certifikátům se věnuje zejm. RFC 5246 a RFC 3039, které definuje mj. obsah certifikátů, tj. tu samou věc, o kterou se Komise snaží v příloze IV. Na tuto skutečnost upozornil na svém říjnovém zasedání rovněž RIPE, který svoji pozici vyjádřil v dopise adresovaném Evropskému parlamentu.

V rámci nadcházejících jednání bude důležité, aby se členské státy za návrh Předsednictví postavily, při jednání s Evropský parlamentem i Komisí regulaci certifikátů jasně odmítly a podpořily tím principy správy Internetu i dosavadní práce na IETF.

Jiří Průša

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..