Nežijeme v bublině

V ČR nežijeme v bublině, které by se netýkaly problémy počítačové bezpečnosti. Proto bychom se po delší době chtěli opět podělit o některé zajímavé incidenty, se kterými jsme se v průběhu přibližně posledního roku setkali. U některých z nich je navíc zajímavé, že jste se o nich mohli dozvědět jako o něčem, co se někde odehrává, ale co si možná podvědomě představujeme jako něco, co se děje tam někde „venku“. Děje se to však i u nás, a proto je potřeba věnovat otázce počítačové bezpečnosti adekvátní prostor. Snad vás o tom přesvědčí i příklady některých incidentů, které jsme v CSIRT.CZ řešili, a které ukazují, že bezpečnost se týká nás všech, uživatelů i administrátorů. Z důvodů zachování anonymity zainteresovaných stran bohužel nemůžeme být příliš konkrétní, ale i přesto doufám, že pro vás budou následující řádky varováním.

V červnu minulého roku nás CERT-EU informoval o útoku, při kterém byla uživatelům v některých zemích odeslána e-mailová zpráva, která vypadala jako oficiální komunikace Evropské komise. V té chvíli jsme ještě netušili, že neznámý malware obsažený v přiloženém MS Word dokumentu a v rámci ČR odeslaný úředníkům jednoho českého ministerstva a jedné zdejší bance vstoupí do dějin jako špionážní malware Red October. O jeho existenci byla veřejnost informována v lednu tohoto roku, kdy se ukázalo, že po několik let sledoval vládní, diplomatické a výzkumné organizace ve východní Evropě. To, že se podařilo díky spolupráci CSIRT týmů v Evropě zabránit infikování desítek uživatelů v různých institucích půl roku před objevením tohoto malware, považujeme za slušný úspěch.

V posledním půl roce také pravidelně spolupracujeme s US-CERT a to v souvislosti s výskytem botnetu, který pro své fungování využívá webové servery. Šíří se především prostřednictvím zranitelných verzí známých redakčních systémů, jako je Joomla či WordPress. I když se může na první pohled zdát, že zranitelných webů je méně než zranitelných domácích počítačů, menší počet jednotlivých zapojených „botů“ útočníkům vynahradí rychlé linky, na kterých jsou obvykle servery připojené. Takto napadené servery se dle našich informací momentálně zneužívají především pro DDoS útoky na cíle v USA. V podstatě každý týden dostáváme informace o desítkách nových webových serverů v ČR, které jsou tímto způsobem zotročeny.

Za zmínku také stojí spolupráce CERT.BE, který získal logy přístupů na webovou stránku umístěnou na serveru v Belgii. Tato stránka šířila nebezpečný malware, který některé antivirové programy vůbec nedokázaly detekovat. Mezi počítači, které tento web navštívily, bylo také několik IP adres z České republiky. Podle informací, které jsme od námi kontaktovaných správců obdrželi, se skutečně tyto počítače při návštěvě tohoto webu nakazily a jejich uživatelé neměli vůbec tušení, že jejich počítač je infikován.

Začátkem března jsme se také podíleli na distribuci informací o novém rootkitu pro Linux, který se v systému usadí v podobě knihovny spojené s SSHD a u kterého zatím není jasné, jakým způsobem se do systému dostává. Mezi potenciálně infikovanými servery bylo i několik serverů z ČR.

Na závěr bych ještě zmínil, že jsme se již setkali také s případem vydírání, kdy bylo po jednom menším serveru požadováno „výpalné“ s tím, že dokud nezačne platit, bude na něj pravidelně podnikán DDoS útok.

Jak je vidět, kybernetická kriminalita a útoky se nevyhýbají ani České republice a je třeba na to pamatovat při naší každodenní práci, ať už z pohledu uživatele, nebo z pohledu správce IT.

Pavel Bašta

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..