Ochrana obětí před DNS amplification útoky

Posledních pár měsíců jsme byli svědky DNS útoků, které k amplifikaci používaly ANY dotazy na autoritativní servery s dostatečnou kapacitou. Jako reakce na tento druh útoků přišla DNS komunita s technikou Response Rate Limiting, takže kromě rate-limiting pravidel ve firewallu můžete dnes najít podporu RRL ve všech důležitých autoritativních serverech: BIND 9 (ve formě patche), NSD (od verze 3.2.15) a Knot DNS (od verze 1.2.0-rc3). Knot DNS navíc od verze 1.1.0 podporuje blokování dotazů na ANY; v případě, že DNS server dostane DNS dotaz na typ ANY, vrátí se pouze malá odpověď s nastaveným truncate (TC) bitem, která resolveru říká, že se má zeptat znovu přes TCP. Velcí operátoři DNS serverů tedy zareagovali poměrně rychle a nasadili buď novější nebo opatchované verze DNS serverů, nebo případně pravidla ve firewallech.

Dnes se zdá, že sezóna útoků založených na ANY dotazech je za námi a útočníci se v případě masivního DDoS útoku na Spamhaus vrátili k osvědčené technice zneužívání otevřených resolverů a TXT záznamů.

Důležité je zdůraznit, že jediná spolehlivá ochrana proti těmto útokům je buď omezení přístupu na otevřené resolvery pouze ze sítě, kde mají být dostupné, nebo v případě, že je takový resolver otevřený cíleně, tak přísný rate-limiting, který neomezí legitimní uživatele, ale útočníkům znemožní využívat DNS amplifikaci ve velké míře. Osobně se ovšem domnívám, že případů, kdy je otevřený resolver opravdu zapotřebí, by se dalo napočítat na prstech jedné ruky.

Pokud se budeme bavit o ochraně na trochu vyšší úrovni, tak finálním cílem bude donutit (nejlépe všechny) operátory k ingress filteringu (tedy BCP38), který by zabránil možnosti masově podvrhávat zdrojové IP adresy. Zde by byla zapotřebí spolupráce všech operátorů, aby při uzavírání smluv se zákazníky toto filtrování vyžadovali a vynucovali. Bude to ze začátku bolestivé, ale domnívám se, že se pomalu blížíme do situace, kdy liberální přístup nepomáhá vůbec nikomu kromě útočníků.

A protože lov na všechny otevřené resolvery, což si například klade za cíl Open DNS Resolver Project, je běh na dlouhou trať (skeptik by dodal, že je to spíše boj s větrnými mlýny), tak si pojďme rychle ukázat, jak se dá pomoci obětem DNS DDoS útoků pokud máte v síti otevřené resolvery zapojené do útoku.

Samozřejmě nejjednodušší řešení je na odchozím firewallu nastavit blokování veškerého UDP provozu na IP adresy cíle. Ale to bychom tak říkajíc s vaničkou vylili i dítě a zaDoSovali cílový server ještě lépe než útočník, protože na postižené DNS servery občas také chodí legitimní dotazy, které je zapotřebí zodpovědět.

Pro blokování pouze takových DNS zpráv, které jsou součástí útoku, se dá využít jednoduchý příznak dotazy (QUERY) v hlavičce DNS zprávy. Legitimní DNS zprávy od klientů, které opravdu zajímá odpověď a nejsou jen součástí útoku, budou mít tento příznak nastavený na 0. Odražené DNS zprávy budou mít tento příznak nastavený na 1, což znamená odpověď. Na firewallu pak můžeme jednoduše spárovat cílovou IP adresu s tímto příznakem v DNS zprávě (v iptables například pomocí modulu u32), a odražené DNS zprávy blokovat.

Pomocí iptables bude tedy konfigurace na firewallu vypadat nějak takto:


iptables -A FORWARD -s <vase_sit/maska> -d <victim_ip>
-p udp --sport 53 \! -f
-m u32 --u32 "0>>22&0x3C@8>>15&0x01=1" -j LOGDROP

Toto pravidlo loguje a blokuje (v případě, že máte nadefinovaný chain LOGDROP) všechny UDP odpovědi na portu 53 (-p udp --dport 53), které nejsou fragmentované (\! -f) a na nejvyšší pozici dvou bajtu DNS hlavičky je nastavená 1. (Mimochodem se zdá, že v příkladu z manuálu netfilteru, který jsem použil je chyba, a autora příkladu zmátlo to, že DNS dotaz je specifikován bitem QR=0.)

Pokud jste si jistí, že síť, kterou firewallujete nemá obsahovat žádné DNS servery, které by měly dávat odpovědi ven, tak můžete vyhodit část pravidlo s ‚-d ‚ a budete tak blokovat všechny DNS odpovědi odcházející z vaší sítě.

V případě jiných firewallů je zapotřebí se začíst do dokumentace, v komentářích pak uvítám, pokud se podělíte s tím, jak dosáhnout podobné kontroly v BSD ipf, na Ciscu nebo Juniperu.

Ondřej Surý

Autor:

Komentáře (4)

  1. Leoš Bitto říká:

    Tohle mi připadá jako zoufalý pokus, protože sází na to, že tam kde nikdo není schopen pořádně zabezpečit DNS resolver bude někdo schopen na firewallu nastavovat komplikované filtry. Někde to možná zafunguje, ale aby to mělo k potlačení útoku smysl tak by se toto muselo udělat u významné částí zneužívaných DNS resolverů. Není to utopie?

  2. Ondřej Surý říká:

    Dokážu si docela snadno představit menšího ISP, který nemá možnost hned sundat dolů všechny otevřené DNS resolvery uvnitř sítě, ale tečou mu ven docela velká data, za která pravděpodobně ještě navíc platí svým upstream providerům. Takže ano, je to trochu zoufalý pokus, ale pořád lepší než sedět se složenýma rukama a nedělat vůbec nic.

  3. Leoš Bitto říká:

    Jasně, beru to jako dobrý pokus, výborný výzkumný projekt, jen si myslím že s reálnou použitelností to nebude valné. I v případě toho menšího ISP pravděpodobně dojde spíš k obyčejnému zablokování těch otevřených resolverů (stejně jako by byly zablokované jakékoliv jiné zdrojové IP adresy u kterých bude detekovaný podobně škodlivý provoz) a informaci k zákazníkovi že dokud si to nezabezpečí, provoz zůstane zablokovaný. Nebo ještě spíš se na to ISP úplně vykašle, protože ta protékající data ho obtěžovat nebudou (principem ddosu je „stokrát nic umořilo osla“).

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..