Co vše o vás může říct jeden „neškodný“ toolbar

Nedávno jsme zjišťovali, jak často jsou navštěvované naše stránky CSIRT.CZ, konkrétně záložka Aktuálně z bezpečnosti. Při tom jsme celkem náhodou přišli na zajímavou věc, která je spojená s doplňkem pro prohlížeč Mozilla Firefox, konkrétně s toolbarem od společnosti Alexa.

Tato společnost je předním poskytovatelem svobodných, globálních webových metrik. Jejich toolbar vám umožní vyhledávat na internetu informace třeba podle klíčového slova, kategorie nebo země. Dále můžete využít i její další nástroje, například pro optimalizaci přítomnosti firemních stránek na webu, analýzu růstu přístupů na web, statistiku nejčastěji hledaných slov na webu vaší společnosti a mnoho dalších.

Tento toolbar používají také někteří naši kolegové, především pro zjišťování návštěvnosti webových stránek. Ukázalo se však, že i takovýto zdánlivě neškodný nástroj může skrývat bezpečnostní riziko. Alexa toolbar totiž funguje tak, že se při přístupu na URL zeptá uvedený toolbar na návštěvnost dané domény na serveru alexa.com. Toolbar Vám pak zobrazí návštěvnost právě navštívené domény a naopak server alexa.com si udělá u domény další čárku za návštěvu. A nyní se dostáváme k jádru problému. Pokud zkusíte na webu alexa.com vyhledat libovolnou doménu, najdete tam také část „Where Visitors Go on“, kde můžete vidět návštěvnost jednotlivých subdomén této domény. Problém nastává, pokud máte subdoménu, například interní.vasedomena.cz, jejíž existenci chcete spíš utajit, aby se například útočníci nesnažili na tuto adresu dostat. Pokud ale uživatelé ve vaší síti používají tento toolbar a zároveň z prohlížeče přistupují na takovouto interní subdoménu, máte na problém zaděláno. Ano, hádáte správně, subdoména se objeví v části „Where Visitors Go on“ u údajů o návštěvnosti vašeho webu.

Pokud jste právě našli vaši úzkostlivě střeženou subdoménu v seznamu subdomén u vaší domény, máte v podstatě dvě možnosti. Používání tohoto doplňku ve společnosti zakázat, nebo se obrátit na technickou podporu služby Alexa.

Nutno říci, že podpora funguje dobře a že je pravděpodobně na tyto situace proškolená. Když totiž založíte nový ticket nebo položíte dotaz, přijde vám potvrzení o přijetí vašeho požadavku. Za pár hodin dostanete další e-mail, kde naleznete také jméno osoby, která vaší situaci řeší.

Podle naší zkušenosti bylo do dvou dnů vše napraveno. Pokud by to šlo, dal bych jim palec nahoru ;-). Podotýkám ale, že společnost nebo žádající osoba musí mít u Alexy založený svůj vlastní účet.

Doporučujeme tedy všem bezpečákům, aby zkontrolovali, zda se na těchto internetových stránkách, nevyskytují také nějaké interní URL vaší společnosti a aby se případně zařídili podle svého nejlepšího vědomí a svědomí ;-).

Michal Prokop

Autor:

Komentáře (3)

  1. Ondřej Caletka říká:

    Nic takového jako interní doména neexistuje. DNS je veřejný telefonní seznam. Návštěva libovolné URL zanechá na spoustě míst internetu tolik stop, že založit jakoukoli bezpečnost na důvěrnosti interní domény je nesmysl. Zvlášť v době DNSSECu, který v zájmu důveryhodného popření existence záznamu mimoděk usnadňuje vylistování celého obsahu zóny (s výjimkou online signingu).

    To už je mnohem lepší mít bezpečnost postavenou na neveřejném konci URL, např.: https://www.example.cz/internal/sezame/otevri/se, ale i v takovém případě je stopu možné najít v nejrůznějších proxy serverech.

  2. Pavel Bašta říká:

    Děkuji za Váš komentář. Možná to z článku zcela nevyznělo, ale není to tak, že zakládáme bezpečnost na důvěrnosti interní domény. Spíš jde o to, že nechceme případnému útočníkovi zbytečně zjednodušovat průzkum terénu. Pokud jde o bezpečnost, pak platí, že každá maličkost může převážit pomyslnou misku vah.

  3. servery říká:

    Spojení slov „neškodný“ a „toolbar“ v mé mysli nejde dohromady již tak nějak přirozeně…

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..