Jak se promítl včerejší den do podpory IPv6

Na konci dubna vydal CZ.NIC tiskovou zprávu zmiňující mimo jiné to, že je Česká republika světovým lídrem v zavádění IPv6, alespoň co se obsahové stránky internetu týče. Vzhledem k tomu, že IPv6 Observatory, z které jsme statistiky přebírali, je aktualizována každý den, zajímalo mě, jak se „Den šestek“ (6. 6. 2012) na těchto statistikách projeví a zda si naše země své prvenství udrží.

Podle zmíněného průzkumu stojí za připomenutí, že 28. března, kdy IPv6 Observatory publikovala první měření, se Česká republika umístila na špičce žebříčku s 8,6 % reprezentujících v absolutních číslech 43 nejvýznamnějších českých webů. V této souvislosti stojí za připomenutí, že na rozdíl od statistik laboratoří CZ.NIC sledující AAAA záznamy v doméně .cz, vychází evropský projekt „IPv6 Observatory“ z 500 nejnavštěvovanějších stránek dle serveru Alexa.com, která mezi české (resp. spíše bychom měli mluvit o „z České republiky navštěvované“) stránky zahrnuje např. LinkedIn, PayPal YouTube, ale i The Pirate Bay či mail.ru, Yandex.ru apod. Na druhou stranu podobné „odchylky“ se vyskytují u všech států a výsledky IPv6 Observatory je tak možné považovat za „spravedlivé“.

Výsledky z prvního červnového dne stále potvrzovaly vedení ČR s 9,4%, druhou příčku pak obhájilo Lucembursko (5,6 %) a třetí v těsném závěsu Slovinsko (5,4 %). Den po World IPv6 Launch Česká republika stále vede a jako první (a jediná ) se přehoupla přes 10 % (přesně 10,4), druhé Slovinsko pak, řečeno sportovní terminologií, ztrácí 18 bodů (stránek), tedy celých 3,8 %. Nárůstu stránek v našich národních barvách pomohla především podpora Seznamu, ale také například Centra Holdings a jejich služeb.

Statistika IPv6 Observatory pak ukázala, že jedinou zemí v průzkumu, ve které se šestkový den neprojevil, je Čína. Vzhledem k tomu, že IPv6 Observatory zobrazuje pouze aktuální výsledky, přichystali jsme pro vás srovnávací graf ukazující nárůst počtu stránek s podporou IPv6. Bez zajímavosti pak není ani to, že zatímco na konci března činil průměr všech zemí zahrnutých v průzkumu 2,4 %, po 6. 6. počet stránek narostl o více než dvě třetiny a nyní hodnota „indexu“ dosahuje 3,7 %.

Podíl stránek podporující IPv6 dle IPv6 Observatory

Podobný nárůst jako IPv6 Observatory zaznamenaly i statistiky našich laboratoří, podle nichž počet webů se šestkou stoupl téměř o tři procenta na 13,28 % a kdy stojíme již jen krůček, respektive 0,42 %, od hranice, kdy bude IPv6 podporovat již polovina DNS serverů. Zde je třeba dodat, že za nárůstem u webů stojí především krok registrátora ACTIVE 24, který včera na konferenci oznámil zpřístupnění IPv6 více než 38 tisíc „svých“ domén, z toho 28 tisíc .cz. Nezanedbatelnou práci ale odvedla i řada drobných hráčů včetně veřejné správy. Z vládních institucí se k World IPv6 Day připojilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Úřad průmyslového vlastnictví, k jejichž zapojení pomohl rovněž dopis, který na základě našeho průzkumu rozeslalo všem orgánům bez podpory IPv6 (a tím porušujících Usnesení vlády) Ministerstvo průmyslu a obchodu. Vedle státní správy našel včerejší den ohlas i u samosprávy a ke zpřístupnění obsahu přes šestku se připojilo i 12 českých měst (Aš, Frenštát pod Radhoštěm, Hodonín, Jihlava, Kladno, Milevsko, Neratovice, Přelouč, Valašské Klobouky, Votice, Vsetín a Vyškov), jejichž weby spravuje společnost Webhouse. Zde stojí za zmínku, že z 205 měst s tzv. rozšířenou působností jich šestku podporuje jen 15, což je cca. polovina národního průměru dle našich laboratoří.

Zdá se, že IPv6 Day tak přinesl své ovoce a podpora šestky přestává být, alespoň na straně obsahu, polem neoraným. Doufejme, že podobné nárůsty budeme moci brzo zaznamenat i u providerů či výrobců domácích routerů. Pokud chcete zjistit, zda právě vaše domácí krabička již má podporu nové verze IP protokolu, není niž snazšího, než se podívat do našeho katru!

Jiří Průša

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..