Ústavní soud opět chrání soukromí uživatelů

Ústavní soud na návrh Obvodního soudu pro Prahu 6 vyhověl návrhu na zrušení ustanovení § 88a trestního řádu. Nález ještě není k dispozici, ale jak vyplynulo z vyjádření JUDr. Rychetského pro Českou televizi, lze očekávat obdobnou argumentaci, jako v případě tzv. data retention, tedy uchovávání provozních a lokalizačních údajů.

Toto ustanovení trestního řádu totiž umožňuje policii požádat telekomunikačního operátora o poskytnutí údajů o uskutečněném telekomunikačním provozu, které jsou předmětem telekomunikačního tajemství nebo se na ně vztahuje ochrana osobních a zprostředkovacích dat – řeč je nejen o telefonních číslech, ale třeba také o IP adresách, e-mailu a podobně. Údaje o uskutečněném telekomunikačním provozu jsou podle názoru Ústavního soudu, stejně, jako samotný obsah komunikace, údaji způsobilými zasáhnout do soukromí dotčených subjektů (k tomu se ÚS vyslovil již dříve v rozhodnutí sp. zn. II. ÚS 789/06), podléhají ochraně dle čl. 13 Listiny základních práv a svobod (IV. ÚS 78/01).

Trestní řád v tuto chvíli nestanoví limity, které je nutno dodržet, aby byl možný zásah do soukromí tohoto charakteru, jako je tomu v případě mediálně známých odposlechů. Není řečeno, pro jaké kategorie trestných činů může vůbec policie tyto údaje po operátorech vyžadovat, jak s těmito údaji má dále nakládat, informovat průběžně o jejich užití soud, alespoň po skončení trestního řízení informovat subjekty, jichž se data týkala a podobně. Jediné, co policie potřebuje, je souhlas soudu, aby si mohla takové údaje vyžádat. Úprava tak umožňuje poměrně široké využití těchto údajů v rámci trestního řízení, a to i v případech, kdy není odůvodněné závažností trestného činu, a může tak dojít k nepřiměřenému zásahu do práva na soukromí jednotlivce.

Stávající právní úprava zůstává v platnosti do konce září a může být orgány činnými v trestním řízení nadále aplikována (údaje, které policie získá postupem dle zákona, lze použít v trestním řízení jako důkazní prostředek), avšak naši zákonodárci mají devět měsíců na to, aby přijali novelu trestního řádu, která bude nález ÚS reflektovat.

Zuzana Průchová Durajová

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..