Více anycast DNS serverů pro ccTLD

Mít anycast DNS server je dobrá věc. A co je to vlastně ten anycast? Je to velmi jednoduchý způsob, jak mít více serverů se stejnou IP adresou. IP paket je směrovacím protokolem BGP poslát do nejbližší (myšleno síťově nejbližší, nikoli geograficky) lokality, kde server odpoví např. na DNS dotaz a pošle původnímu tazateli odpověď. Protože se směrovací informace můžou poměrně dynamicky měnit, je dobré používat anycast pouze pro protokoly, které fungují v krátkém časovém okně. Což DNS, které hlavně používá protokol UDP a komunikace probíhá v jednom paketu s dotazem do DNS a druhém s odpovědí, splňuje.

Anycast DNS servery mají několik výhod. Jednak se dá elegantně a jednoduše rozkládat zátěž, protože DNS klienti jsou rozloženi mezi více serverů, a jednak poskytují ochranu pro DoS útokům. V případě útoku na DNS server je většinou z provozu vyřazený jen jeden ze serverů a ostatní servery stále vyřizují požadavky klientů, kteří jsou v jiných sítích. Technicky pro provoz anycast DNS serverů potřebujete číslo autonomního systému a dedikovaný rozsah IP čísel (nejlepé IPv4 i IPv6).

CZ.NIC momentálně provozuje jeden anycast DNS server – d.ns.nic.cz. Jednotlivé servery jsou umístěny v Praze, Frankfurtu a San Francisku a obsluhují požadavky přes IPv4 i IPv6. Možná se zeptáte, proč CZ.NIC nemá více anycast DNS serverů, když je to tak dobrá věc. Bohužel v současné době to není možné, protože pravidla organizace RIPE, která má na starosti přidělování bloků IP adres, toto neumožňují. Přidělování IP adres je v současné době definováno v dokumentech ripe-424 pro IPv4 a ripe-421 pro IPv6. Oba dva dokumenty obsahují speciální klauzuli, která umožňuje operátorům ccTLD DNS serverů, získat přesně jeden adresní rozsah /24 v IPv4 a jeden adresní rozsah /48 v IPv6.

Protože se dlouhodobě snažíme zajistit, co nejlepší služby našim uživatelům, zahájili jsme proceduru na změnu těchto dokumentů. Prosazujeme změnu obou dokumentů tak, aby nelimitoval počet rozsahů, které může operátor TLD DNS serverů získat. Zároveň tak dojde k sladění těchto pravidel mezi ostatními regiony – ARIN, APNIC, LACNIC i AfriNIC umožňují získat více rozsahů pro přesně definované subjekty. A např. společnost Afilias, která provozuje např. doménu .org a další menší, získala od ARINu 6 /24 rozsahů v IPv4 a 6 /48 rozsahů v IPv6 pro každou doménu, kterou provozuje. Pokud se obáváte, že by toto mohlo urychlit vyčerpání IPv4 adres, tak je to obava zbytečná. Počet přidělených IPv4 adres je mnohem menší, než jaký rozsah dostává standardně nový LIR (ISP, poskytovatel obsahu, atp.), a počet subjektů, který může o tento speciální rozsah požádat je pevně definovaný.

Proces změny pravidel je zdlouhavý, ale doufám, že do příští konference RIPE, která proběhne v první polovině příštího roku, dojde internetová komunita ke shodě, jak přesně pravidla změnit, a bude možné požádat o další rozsahy určené pro anycast DNS servery. Již v tuto chvíli máme podporu dalších velkých ccTLD – .fr a .de, a pravděpodobně se další přidají, takže nepředpokládám, že by při prosazování změny, mělo dojít k velkým problémům. Navíc CZ.NIC už jednu změnu v pravidlech RIPE úspěšně prosadil, takže zatím máme 100% úspěšnost při prosazovaní změn ;), a doufejme, že to tak zůstane i nadále.

Ondřej Surý

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..