Česká republika učinila první krok k použití elektronických občanek v zahraničí

Necelý půlrok od zahájení vydání nových elektronických občanských průkazů poskytlo Ministerstvo vnitra jejich podrobný popis ostatním členským státům a zahájilo tak proces vedoucí k jejich vzájemnému uznávání v zahraničí dle nařízení eIDAS.

Česká republika poskytla popis tzv. eID schématu jako 11. země v Evropě. Jako první tak učinilo Německo, jehož elektronické občanské průkazy by mělo jít od 29. září 2018 použít k přihlašování k vybraným službám e-Governmentu v jiných evropských zemích. Možnost reálného použití v mnoha zemích stále provázejí praktické problémy. Anders Gjøen z DG CONNECT ve své prezentaci na Trust Services Forum v této souvislosti uvedl, že Evropská komise již řeší první stížnosti nespokojených občanů, jejichž počet bude zřejmě narůstat.

Používat české elektronické průkazy pro přihlašování k zahraničním službám e-Governmentu by mělo být možné po uplynutí všech lhůt nejdříve od poloviny roku 2019, závazná povinnost pak nastane ostatním státům až na konci roku 2020. V návaznosti na zákon č. 250/2017 Sb., o elektronické identifikaci by v budoucnu mělo být možné v případě jejich zájmu podobné využití umožnit rovněž soukromoprávním poskytovatelům identit, jako jsou např. banky, mobilní operátoři nebo naše služba mojeID.

Technická stránka vzájemného uznávání eID a možnosti přihlásit se prostřednictvím českých el. občanek ke službám e-Governmentu v jiné členské zemi bude realizována prostřednictvím tzv. eIDAS uzlu, který od září v rámci Národní identitní autority provozuje pro Správu základních registrů naše sdružení.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..