Parádní web a mojeID poprvé

Pod záštitou Ministerstva vnitra a časopisu Veřejná správa proběhl odborný seminář k soutěži Parádní web, zaměřený na problematiku tvorby úspěšných webů. Tato soutěž je určena pro města a obce a letošní třetí ročník byl především ve znamení podpory sociálních sítí, elektronických služeb a přístupnosti otevřených dat.

Kromě toho, že zde byla v jedné z prezentací představena služba mojeID, zde zaznělo hned několik zajímavých poznatků.

Z řady míst jsme se dozvěděli, že po zrušení anonymního přístupu do diskusního fóra toto záhy „umírá na nezájem“. Na druhou stranu je tady ale potřeba občanů komunikovat s úřadem online. Dřívější rozsáhlá diskusní fóra se přeměnila na jednoduché „Otázky a odpovědi“, novodobé „Knihy přání a stížností“. Vyplňování kontaktů je zde povinné jen v případě, že občan očekává přímou odpověď.

Jako velký problém se ukázala agenda různých formulářů, žádostí atp. Kromě toho, že jich jsou desítky, je občan na většině webů obcí najde jen v needitovatelném formátu pdf. O změnu se pokouší např. v Děčíně, kde tyto „papírové“ formuláře nahrazují elektronickým inteligentním formulářem odesílaným prostřednictvím datové schránky. Podle vyjádření zástupců města je to pro ně ale nákladné a časově náročné řešení. Občané, kteří nemají datovou schránku jejích předností nevyužijí.

Robustní a nákladné řešení elektronických inteligentních formulářů lze nahradit minimálně klasickým elektronickým formulářem s možností předvyplnění kontaktních údajů, včetně data narození, pomocí validovaného účtu mojeID. Elektronickým formulářem se pak dá řešit podávání žádostí na úřad, přihlášení/odhlášení služeb, objednávky odvozu odpadu atd.

Další z bolestí jsou ankety. Když už se najde vhodné téma pro anketu, většinou končí neúspěchem kvůli nezájmu nebo nekorektním hlasováním. Zavedením ankety s přihlášením se sice omezí vícenásobné hlasování a hlasovací roboti, ale stále se nejedná o ověřené hlasování. S přihlašováním pomocí mojeID lze garantovat ověřená data, zamezit podvodnému hlasování a kromě jiného využít i trvalého bydliště pro větší relevanci výsledků.

V řadě případů, kdy si chce občan vyřídit určitou agendu na úřadu obce, je nutné předávat své osobní údaje. V případě, že by bylo možné se do portálu obce centrálně přihlásit pomocí mojeID, pak by nebyl problém mít stále k dispozici ověřené údaje u všech agend jako např. objednání na úřad, náhled do rozpočtu, nahlášení závad a poruch, dotazy na řešení životních situací, inzerce, vkládání fotografií do galerií, eshop apod.

Soutěž Parádní web 2014 ukázala na řadu bolavých míst webů měst a obcí. Na druhou stranu se ale situace stale vyvíjí a i díky této aktivitě kvalita internetových prezentací roste. Jsme velmi rádi, že jsme se letos mohli na soutěži podílet.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..