ICANN 45: kostarický a český NIC podepsali memorandum o spolupráci

V Torontu včera začal 45. ICANN meeting, který hned na úvod přinesl jednu pro nás velice příjemnou zprávu. Tou je podepsání dohody o spolupráci s kolegy z kostarického doménového registru. Oboustranně schválené memorandum se vztahuje na spolupráci a výměnu zkušeností při správě domén nejvyšší úrovně.

Naše branže je poměrně specifická a dá se říci, že každý správce registru si ten svůj “byznys” řeší po svém bez ohledu na to, jak to dělají ti druzí. K výměnám zkušeností dochází především prostřednictvím mailových konferencí nebo v rámci setkávání jako jsou právě ICANN meetingy; hlavně tyto dvě cesty nabízejí jedinečnou možnost, jak sdílet informace. Uzavřít s někým užší spolupráci není běžné, naopak, je to vzácnost, která přináší nejen nové zkušenosti, ale může přispět i k řešení velice specifických problémů a situací.

Spolupráce mezi námi a Kostarikou nevznikla jen tak sama od sebe. Se správci registru této země jsme ve spojení už delší dobu. Naše první kontakty začaly u FREDa. Kostaričané jsou totiž jedněmi z těch, kteří tento náš registrační systém zavedli a naplno ho využívají. Na březnovém ICANNu 43 v kostarickém San José také došlo k prvnímu vzájemnému setkání s kolegy z NIC Internet Costa Rica, na němž jsme mimo jiné probírali i vzájemné zkušenosti s implementací DNSSECu. Tato jednání měla pokračování v Praze, kde se konalo hned následující setkání tohoto celosvětového správce sítě Internet. Zde jsme se setkali v rámci workshopu věnovanému opět FREDovi.

Podepsané memorandum je tedy logickým pokračováním naší spolupráce, která by v budoucnu mohla obohatit obě strany.

Jaromír Talíř

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..