Co přinesla a ještě přinese nová verze FREDa?

Na začátku prosince 2023 jsme uvolnili novou verzi systému FRED, tedy námi vyvíjeného systému pro správu domén, který využíváme pro provoz české národní domény .CZ. Systém FRED ale slouží ke stejnému účelu v dalších deseti zemích. Využíván je pro správu domény Argentiny (.AR), Bosny a Hercegoviny (.BA), Kostariky (.CR), Albánie (.AL), Severní Makedonie (.MK), Tanzanie (.TZ), Angoly (.IT.AO a .CO.AO), Malawi (.MW), Lesotha (.LS) a Macaa (.MO). Nová verze FREDa je poskládána z většího množství dílčích změn vyvinutých za posledních více jak 12 měsíců, které jsme, až na výjimky, průběžně nasazovali do provozu u nás. Celá řada úprav byla významně provázána, nebylo tedy možné zveřejnit dílčí verze systému, protože by se na ně zahraničním registrům obtížně přecházelo. FRED ve verzi 2.48 je naopak verzí, na kterou doporučujeme přejít.

Kompletní výčet změn od poslední verze je dostupný v naší rozsáhlé dokumentaci, respektive v sekci záznamy o změnách. Protože jsme ale část změn potřebovali dostat do provozu dříve, a dokázali jsme to díky úzké interní spolupráci mezi vývojáři, testery a administrátory efektivně zařídit, nejsou informace o změnách v následujícím odstavci pro uživatele instalace FREDa pro .CZ doménu žádnou novinkou.

O zvýšení bezpečnosti transferů domén (objektů v registru obecně) jsem psal již loni. Heslo pro transfer, tzv. Authinfo, je nově ukládáno v zahashované podobě a navíc s časově omezenou platností. V případě .CZ domény je to 14 dní, ale je to nastavitelný parametr. Letos v létě jsme začali v provozu využívat také nového systému verifikací kontaktů, který pomáhá a bude pomáhat udržovat v registru aktuální a ověřená data o držitelích domén. Aktuálně probíhá ověřování zejména takových kontaktů, u kterých máme podezření na jejich nesprávnost, ale protože jsou procesy kontrol automatizovány, budeme moct prověřovat kontaktů více.

Například s využitím dat z Registru územní identifikace, adres a nemovitostí (RÚIAN) nebo z Administrativního registru ekonomických subjektů (ARES). Interakce s držiteli domén probíhá přes Verifikační portál a všechny informace o stavu ověření kontaktů a k nim potřebné nástroje, jsou k dispozici operátorům našeho helpdesku ve webovém rozhraní pro administraci FREDa, který nazýváme FERDA (nástupce dožívajícího systému Daphné).

FERDA doznal v letošním roce celé řady změn. Kromě přibývajících funkcí, kterým vévodí již zmíněné Verifikace, správa registrátorů (včetně certifikátů) nebo správa agendy veřejných žádostí jsme také vylepšili vyhledávání objektů v registru, a to jak z pohledu využitých API, tak z pohledu operátora helpdesku. A když jsem u těch zvenku méně viditelných změn, tak jednou z těch velmi významných byl kompletní přepis starého systému na odesílání zpráv (e-mailů, SMS a dopisů) na zcela nový modul, tzv. Messenger. Právě tato novinka byla největším důvodem odkladu zveřejnění nové verze FREDa, protože jsme s ní chtěli jít ven až v okamžiku, kdy nebude FRED nikde využívat původní systém na odesílání zpráv. Poslední změnou, kterou zmíním v sekci „pro .CZ doménu je již v produkci“ v části zvenku „neviditelných“ změn, je postupný přechod od CORBA ke gRPC při vzdáleném volání procedur. Moderní gRPC využíváme u všech nově vyvíjených funkcí, ale využili jsme jej i při vývoji inovovaného modulu pro logování, tzv. Loggeru, který nově využíváme pro všechny komponenty FREDa.

FRED ve verzi 2.48 obsahuje ale i novinky, které jsme dosud do produkce nenasadili, ale připravujeme jejich zveřejnění na veřejně dostupném testovacím prostředí, které slouží zejména registrátorům. Zavedeme minimální počet znaků Authinfa na 8, budeme umět napovídat registrátorům, na jaký e-mail bylo Authinfo zasláno (e-mail nápověda ve tvaru: a*****@b*****.*) a znemožníme zakládání objektů pomocí příkazu create, pokud bude obsahovat authinfo. Dále ukončíme technickou kontrolu nameserverů a to tak, že možnost volat kontrolu přes EPP nebude již implementována (nebylo využíváno), automatické kontroly nahradíme novým nástrojem v příštím roce (aktuální systém byl nestabilní a jeho údržba příliš nákladná). Obecně se verze FREDa 2.48 nese v duchu vyčištění od nepoužívaného zastaralého kódu, ale přináší i novinky, na kterých budeme do budoucna stavět. A tou nejvýznamnější je implementace podpory pro aukce domén, která si dává za cíl zpřístupnit domény, které jsou po expiraci uvolňovány k volné registraci, širšímu okruhu zájemců. O tomto tématu se ale rozepíšu až v době, kdy dokončíme vývoj a testování rozhraní pro dražitele a podpůrných rozšíření do FERDy. Ale to bude už v roce následujícím.

V příštím roce bychom také rádi doplnili letos zveřejněný instalační skript na DEMO FREDa o návod, jak přejít ze starších verzí FREDa na nyní aktuální verzi 2.48 a pokusíme se také nabídnout podporu těm registrům, které by ji při upgradu nebo obecně při správě, potřebovali.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..