Myš je pro kočku: Weboví giganti

Dosti jsem snesl na hromádku tipy pro syrové zacházení s prohlížeči, přimlouvám se tím o prostor na svou filipiku proti vývojářům, jak syrově zacházejí s námi.

Procházíte kupříkladu jistou stránkou s výběrem filmů. Efektně najíždějící plakáty, všudypřítomný pohyb… akorát jakmile se chcete zorientovat a otevřít detail filmu kolečkem myši (čili Ctrl s levým tlačítkem… čili pravé tlačítko a “Otevřít v novém tabu”), nefunguje. Budeš to ovládat, jak chceme my!

Modrý gigant

Nebo textbox Facebooku, wow, nepoužijeme <textareu>, budeme si ho implementovat po svém… ale jejda, my jsme neimplementovali správně Ctrl+C/V a občas nefunguje tlačítko Home.

🦕 Abych to vysvětlil. Dávnou alternativu ke Ctrl+V – bájné Shift+Ins implementovali správně. Ovšem alternativu ke Ctrl+XShift+Delete nechali napůl. Text je vyňat, ale do clipboardu se nedostane! No a já, aniž jsem to kdy věděl, ba jsem dokonce na desítky let vědomě zapomněl na samu existenci těchto zkratek, používám často kombinaci Shift+Delete a Ctrl+V… kterážto na FB vede k tomu, že blok textu vyjmu a pak vložím jiný, starý.

V případě Facebooku šel zájem o uživatele spíš dolů, s každým upgradem jsem minulou dekádu pociťoval spíš degrady.

Tu přidali funkci Shift+?, která vám ukáže aktuální zkratky (což je bezva), ale zkratky spíše ubrali; když zavřete chatovací okénko v jednom tabu, v ostatních se nezavře; přidali hlasovací ankety, pak je dali jen do některých rozhraní (pouze do chatu na hlavní stránce, nikoli v režimu zpráv), pak je nechali jen na mobilech, pak zmizely… Teď několik let nechávají webovou verzi poměrně na pokoji a soustředí se asi na šíření dezinformací. Dokonce zkratky zase přidali, byť (mi) většinou nefungují (třeba j/k na procházení příspěvků).

Vyhledávací gigant

Čím déle aplikaci používáme, tím můžeme být rychlejší – ve webových aplikacích však často není kam růst, neboť nepodporují klávesové zkratky. Vezměme si třeba posouvání šipkami. Když je ve středobodu vaší stránky seznam čehokoliv, bývá slušností umožnit uživatelům posun šipkami nahoru dolů. Aspoň tuto základní věc.

Jako jo, já možná používám kláves víc, a to ještě divné… ale šipky snad znáte! Haló!

Už před mnoha lety jsem si udělal doplněk do prohlížeče, abych mohl v notifikacích a konverzacích velkých hráčů používat šipky nahoru a dolů. (Když tak ho mohu zveřejnit.) Ale že by tam tu věc přidali sami? Například list YouTube videí, taky jim nefungujou šipky, hlavní stránka Google vyhledávače dokonce před mnoha lety funkci umístila do tzv. Instant searche a pak ji bez náhrady vypnula. Existuje naštěstí doplněk; ale byl bych čekal, že bude o čtyři řády používanější. To se vážně tak drtivá většina uživatelů plouží myší po něčem tak základním jako je výsledek vyhledávání? Asi ano.

Lomítko pro skok na hlavní vyhledávací pole je příjemný úzus. Ale na hlavní vyhledávač světa? Málo. Normálně bych vás prosil, ať používáte zkratky aspoň tam, kde jste nejčastěji, při vyhledávání. Ale ony tam žádné nejsou.

Bookování čehokoliv

Před lety se nešlo dostat na druhou stranu světa, protože jste nezjistili jízdní řád. Pak dorazil internet a dneska se tam nedostanete, protože vám ho nikdo neřekne. Vyhledávali jste letadla? Naivně bych si myslel, že najdu jízdní řád, kolik cesta stojí. Pekelné klikačky na zadávání datumů. Jeden dopravce chce, abyste mu zaplatili letenky dřív, než řekne, kolik u něj bude stát zavazadlo. Tab neskáče v polích formuláře po řadě, ale náhodně – pole vizuálně vypadají, že jsou u sebe, ale nejsou, hlavní je dechberoucí vzhled. Cookies dialogy nereagují na Enter/Esc, protože se vývojáři předhání, kdo je bude mít nápaditější, nikoli přístupnější. (To je, žejo, obecné.) Jestli nám nezaplatíte navíc, posadíme vás do palubní ledničky. Možná jsme vám zdražili, protože už jste z téhle IP adresy přišel. Přišel jste si koupit brambory levým vchodem? Pak pro vás platí tato cena. Vabank.

Hate na mobilní aplikace

Cítím se jako v devadesátkách, kdy ve škole kolovaly diskety s neznámým obsahem, prý hry. Občas si člověk nakazil počítač a polovina se mu smazala. Nerad si na zařízení instaluju cizí věci, které mohly zůstat na webu, přestane mě totiž chránit mezivrstva prohlížeče. Vždyť by úplně stačilo mít informace na webových stránkách… Protože je ekonomicky náročné mít perfektní stránky i appku, aplikace se pak zlepšují na úkor webových stránek, ale pořád je horší, než kdyby existoval jen dobrý web. Vždyť webové stránky dneska mohou být i offline. A mohou využívat otisk prstu a instalovat se jako obyčejné aplikace. Pokud neexistují jasné výhody aplikace, necpěte mi prosím tyhle tikající bomby zero-day mobilních zranitelností.

Mapový gigant

Jak víte, jsem obdivovatel Map. Dejte šanci Mapy.cz před Googlem. To, že český lokální poskytoval služeb konkuruje garážovce Google, že máme vlastní vyhledávač, je světový unikát. A nejen vyhledávač, ale i mapový systém. Přijdou vám oba portály stejné a jste zvyklí na barvy Google? Podívejte se na pár rozdílů, které nejsou patrné na první pohled. Google je lépe integrován do Android Auto. V zahraničí má víc reviews. Ale tady výhody pomalu končí.


Na textuře Mapy.cz snáze poznáte, co je zástavba, les, pole, nejen indiferentní katastrální masa pro autodopravu.

Stáhnutí mapy offline? Jednoznačně vítězí česká strana, máte větší kontrolu, co je přesně stažené a jak je to velké. Relevance výsledků? Když hledám kadeřnictví, nechci vidět hotely. Když tisknu mapku, nepotřebuju vidět směnárnu.


Na dotaz “holičství Praha” Google ukáže Vojenské pohřebiště, Mucha Muzeum, Don Giovanni hotel.

Na dotaz “holičství Praha” Mapy ukážou celou Prahu (nejenom geografické centrum) a zvýrazní, držte se, holičství. A co víc, nezvýrazní ani jednu dentální kliniku, dokonce žádnou směnárnu, ne. To se konkurenci nedaří.

Závody z Palackého mostu na Železniční

Přihlásil jsem oba mapové portály do vtipného testu. Vyhlásil jsem závody mezi dvěma vltavskými mosty, jež dělí 640 m. Cílem bylo proběhnout trasu co nejrychleji a věrně podat okolí – jako když se turista chce seznámit s prostředím, kam jede. Kdo vyhrál?

Držíte-li šipku dopředu, Google při opouštění každého obrázku trhne a rozplácne siluety lidí do groteskních tvarů a mazanic. Nový obrázek je nejprve celý rozmazaný a zaostří se, jen aby se opět trhnul a rozplácnul. Hrkaná cesta trvá půl minuty.

Mapy stejnou trasu přejedou za deset vteřin, kontury jsou přitom mnohem přirozenější. Nově načtené obrázky jsou mázlé spíš jen po periferii, která zraku nevadí. Lidé vypadají jako živé bytosti. A co víc, obrázky se nacachují a jedete-li zpátky, podruhé vám stačí čtyři vteřiny.

Na rozloučenou přidávám tuhle momentku:

“Na všecky strany, tam, kde zněly hrany a po květech šli motýli a panny, vlak po mostech jak pozdrav města jel…”

Autor:

Komentáře (4)

  1. Sherry říká:

    Ad. formuláře a zkratky. Mnohokrát už jsem ve formulářích po nechtěném stisku delete nebo stisknutí libovolného znaku, když mám označeny text (znak nahradí označený text), použil klasickou klávesovou zkratku pro Undo (Ctrl+Z většinou). Undo téměř vždy funguje, i když na něj nemá formulář tlačítko.

    S mapy.cz jasné souhlasím. V Indii mám osobní zkušenost s výrazně více detaily, informacemi, cestami na mapy cz než na gůgl mapách.

  2. Edvard Rejthar říká:

    Díky za tu indickou zkušenost!

  3. html40+js4 říká:

    Kdysi dávno, opera prohlížeč≤12 uměl pohyb přes shift+šipky… Možná vivaldi bude umět

    A uplně nejhorší je , že browsery nemají možnost (selektivně) zakázat „featury“ jako webgl, workery , event listenery, přepis href

    Sice umí nastavit access pro mic/cam/usb/midi/ platební karty, ale to je zoufalé , chucpe a nebo p rvní vlaštovka

    • Edvard Rejthar říká:

      Chápu Vaši frustraci, co si člověk nenaprogramuje sám…

      O tom pohybu v Opeře jsem psal předpředminule, stýská se mi po něm.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..