Internetové sítě v EU a Česku

Na konci září vydala Evropská komise zprávu “Broadbandové pokrytí 2022″, která obsahuje srovnání rozvoje vysokorychlostních sítí elektronických komunikací mezi lety 2021 a 2022. Jak si stojí EU a Česká republika? Zpráva slouží pro porovnání jednotlivých členských států při plnění cílů stanovených v politickém programu Digitální dekády. Konkrétně se jedná o cíl „Gigabitové připojení pro všechny do roku 2030“ a „alespoň 5G ve všech obydlených oblastech“.

Zpráva porovnává vývoj ve 31 zemí, kromě EU27 jsou v do porovnání zahrnuty Norsko, Island, Švýcarsko a Velká Británie.Co se týče technologií, zpráva zahrnuje porovnání rozvoje 11 technologií umožňujících vysokorychlostního přístupu k internetu – DSL, VDSL, VDSL2 vectoring, kabelový modem DOCSIS 3.0, kabelový modem DOCSIS 3.1, FTTP, FWA, LTE, 5G, 5G v pásmu 3,4-3,8 GHz a satelitní připojení.

Pokud se podíváme na celková čísla, meziroční nárůst dostupnosti těchto technologií vzrostl, i když u některých asi méně než by si Evropská komise přála. Skokanem roku je 5G pokrytí ve venkovských oblastech, z 32,7 % v roce 2021 se dostalo na 51,5 % v roce 2022. Služby 5G byly dostupné pro 81,2 % domácností (v porovnání s rokem 2021, kdy tyto služby byly dostupné pouze pro 15,4 % domácností). Tomuto vysokému číslu pomohlo zřejmě i využívání dynamického sdílení přiděleného rádiového spektra, které mobilní operátoři nasadili ve svých sítích. Slabinou této bilanční zprávy je fakt, že KPI pro 5G technologii žádným způsobem nezohledňují kvalitu poskytované služby.

Meziroční porovnání EU27

Jak je na tom Česká republika? Téměř 99,9 % domácností má přístup alespoň k jedné technologii poskytující vysokorychlostní přístup k internetu v pevném místě. Bohužel pro evropské statistiky Česko kulhá v rozvoji optické technologie a DOCSIS 3.1, kde zůstáváme pod evropským průměrem.

Česko porovnání podle technologií

Nejvíce dostupnou technologií (nepočítaje LTE a satelit) v Česku je stará dobrá DSL následovaná regionálními operátory, kteří v minulosti dostali trošku pohrdavé označení „wifináři“, protože začínali poskytováním služeb v nelicencovaných pásmech, ale postupem času někteří dokázali vybudovat kvalitní infrastrukturu a stali se předmětem akvizic větších a velkých hráčů. Do nákupního košíku si je „naklikával“ i ČEZ, který stále přešlapuje na prahu telekomunikačního byznysu. FWA technologie, kterou často provozují tito hráči je dostupná 85,1 % domácnosti, v EU je to „pouhých“ 67,9 % domácností.

Optika se bohužel rozrostla meziročně jen o 2,4 % na 37,4 % domácností. Zda jsou na vině mizerné stavební předpisy, nebo poptávka po této technologii už zpráva nerozvádí. Zpráva pouze uvádí, že v minulosti to byli právě malí a střední operátoři, kteří investovali do optických sítí, nyní konečně začali investovat i „přední hráči na trhu“. Nicméně je to asi málo, protože v porovnání s ostatními státy jsme i při započtení DOCSIS 3.1 uhráli pouze druhé místo… odzadu.

Porovnání FTTP a DOCSIS

A je v podstatě jedno, jestli bydlíte na Vysočině, ve Středních Čechách nebo na jihu…

FTTP a DOCSIS Česko

LTE hlásí pokrytí na 100 % domácností, 5G 82, 6 domácností a 5G v pásmu 3,5 GHz 42,3 % domácností. Nicméně, jak již bylo napsáno, report neřeší kvalitu 5G sítí. Takže místo statických dat v reportu Evropské komise lze použít data z měření Českého telekomunikačního úřadu dostupná na vizualizačním portálu.

V Česku se za poslední 3 roky přijala některá dílčí opatření, která měla zlepšit výstavbu broadbandových sítí. Člověk se až děsí, jak by hodnocení Česka dopadlo, kdyby tato dílčí opatření nebyla přijata. Na druhou stranu se ukazuje i možný nezájem na straně poptávky – jinými slovy „k čemu se hnát za gigabitovou společností, když mi na to moje domácí surfování stačí kvalitní 100 megabit.“

Autor:

Komentáře (8)

  1. Mario říká:

    Dobrý nesmysl: Horní Štěpánov – Vodafone hlásí 5G, ale stěží je to na sledování 720p youtube videa, výpadky poměrně časté), Kojetín nádraží – opět Vodafone – 5G neexistuje. Stanovnice (část Karolinky) pokrytí daty nulové u všech operátorů.

    Tak prosím netvrďte, že má LTE 100% domácností. Nemá a to ani zdaleka.

    • Mario říká:

      Ještě dodatek – chápu, že jsem dal dohromady 5G a LTE, ale světe div se, po zadání kódu *#*#4636#*#* mi Vodafone zobrazí, že mám LTE, i přes to, že ve stavovém řádku je 5G, takže asi tak.

    • wil říká:

      Domácnost na nádraží? OK, tak jo.

    • Mario říká:

      to wil: a co třeba budovy pro nádražáky? Kde mají zázemí pro spaní. To za domácnost neberete? Dorá (nebudeu tady v tomhle slovíčkařit). Dále v okolí nádraží se nachází i rodinné domky apod. Ale asi jsem měl pro vás upřesnit, když to ten váš mozek nebyl schopen pobrat. Zároveň reagujete na to, že zmiňuji nádraží, ale proč se nevyjádřite teda i k domácnostem. Jestliže operátor tvrdí, že má 100% poskytnutí domácností přičemž mám několik ukázek lokalit (pro vás, abyste pochopil, i když o tom pochybuji, tak i ne v okolí nádraží), kde není ani klasický mobilní signál, natož data, tak tady asi někdo kecá, že.je 100% domácností pokryto LTE. NENÍ.

  2. Ivan Hoe říká:

    To si úředník z EU vycucal z prstu, nebo má podklady od místních operátorů ? Protože je to soubor blábolů a polopravd a s realitou to nemá moc společného.

    • wil říká:

      Tak jestli máte lepší zdroje, sem s nimi.

    • Mario říká:

      to wil:

      Vy jste asi nohy ze svého baráku v životě nevytáhl, že? Stačí se projít s mobilem po pár lokalitách a pak si povíme, kde všude ten LTE signál teda je, nebo není (spoiler: 100% pokrytí domácností to fakt nebude). To pokrytí realitě doopravdy neodpovídá a to beru z praktického hlediska. Operátor data poskytuje jen na základě odhadů (například triangulací), ale pokud je v cestě nějaký kopec, údolí, tak se to chová úplně jinak. Obhajujete dokument, který byl poskládán pouze z teoretických dat a na základě dat poskytnutých operátory (y jsou ale opravdu „vycucaná“ z prstů), otázkou je ale proč ten dokument obhajujete. Respektive normální člověk nemá doma měřicí vůz a neprojíždí celou republiku křížem krážem (to nedělají ani operátoři, a ti mají o několik řádů více prostředků než vy nebo někdo jiný).

  3. Michal Peterka říká:

    Musíme pochválit tuzemskou regulaci za podnětnou a minimalisticky pojatou regulaci s tvrdým aimem na podporu výstavby těchto sítí. Obzvláště rozhodovací praxe úřadu kolem Zákona 194/2017 byla ukázkou podpory výstavby vysokorychlostních sítí. Že jo Mirku. Nebýt jí, jistě bychom předposlední místo postoupili Aténám.. Ikdyž počkat.. V podstatě to jistě musí být projev dobré státní správy. Při současných cenách připojení na FTTP a Docsis, které jsou jistě projevem vynikajících penetračních parametrů vybudovaných FTTH přípojek to jistě půjde ještě lépe.. Aneb kozel zahradníkem

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..