Myš je pro kočku: Prohlížeče

Nejpoužívanějším aplikacím kraluje webový prohlížeč. Je ochotný zastat všechny funkce operačního systému a vy v něm trávíváte šedesát minut z hodiny. Jaká škoda, že na webových stránkách nám klávesnice zapadaná prachem nepomůže. Nebo ano?… Často ne. Není to však chyba klávesnice, jako liknavost vývojářů a jejich designu na úkor použitelnosti! Stížnosti však zkusím spolknout do příště. Zde nás čeká několik obecných tipů.

Přepínání tabů

Oproti situaci před dvaceti lety lidé znávají Alt+(Shift)+Tab pro skákání mezi okny. Ale úplně stejně funguje Ctrl+(Shift)+Tab pro přesun mezi taby! Úplně stejně ne… Že už tu zkratku znáte? A dovedete říci rozdíl mezi ní a Ctrl+PgDown/Up? V Chromu žel žádný rozdíl hloupě není. Ale ve Firefoxu vás Ctrl+PgDown přesune na tab vpravo, kdežto Ctrl+Tab na minule použitý tab.

👬

Uvedené zkratky se netýkají pouze prohlížečů, budou fungovat v řadě vybraně zdvořilých aplikací. Není náhodou, že klávesa Tab se jmenuje stejně jako záložka tab. A ano, je tragédie, že tab i bookmark česky překládáme týmž slovem.

Protože přepínač shift není ve dvojici Ctrl+PgDown/Up nucen sloužit k zpětnému chodu, dostal jinou báječnou úlohu. Umožňuje vám tab odnést doleva či doprava.

Posouvání tabů pomocí Ctrl+Shift+PgDown/Up

Co ale v online tabulkovém procesoru, kde tato zkratka přepíná taby dokumentu? Jak mohu šoupnout doprava tab prohlížeče? Pomůže vám kouzelná klávesa F6. Stejně jako nižší sestřička F1 vyvolává v mnoha programech nápovědu, zjistíte, že F6 skáče po všemožných panelech, prvcích, velkých ovládacích blocích. V Chrome skáče mezi vlastním obsahem stránky, adresním panelem, tabem jako takovým a případně lištou záložek. Tam všude jde tedy snadno zamířet klávesnicí.

Tabulkový procesor (a další aplikace) přemapují zkratku na posouvání tabů… k procházení vlastních tabů. Zde použijeme F6, abychom se dostali do menu samotného tabu prohlížeče zavřeli taby vpravo. Nakonec tab pohoupeme na začátek a konec pomocí neznámé Ctrl+Shift+→.

Otevírání tabů

Pouštějíce někomu video chcete už už připravit další stránku. Jak do toho? Osahejte si v adresním panelu modifikátory Enteru. Prostý Enter vám stránku přepíše, ovšem jedna zkratka ji otevře v novém tabu, další v novém okně – a další dokonce v tabu na pozadí. Možná jste teď zjistili, že Shift+Enter otevírá adresu do nového okna. Jako bonbónek vašemu citu pro konzistenci prozradím, že Gmail se chová podobně. Jako malou undocumented feature jsem našel, že v seznamu mailů vám Shift+Enter otevře zprávu v malém okénku.

Zmáčkněte Shift+Alt+Enter a obsah se vám otevře v tabu na pozadí.

Proháníme se po stránce

Kdysi jsem byl vášnivým uživatelem Opery. Jedna věc, po které se mi z ní usedavě stýská, je geniální navigace po odkazech. Protože proč klikáme myší do webu? Abychom spustili tlačítko nebo se pustili dál po odkaze. A v Opeře stačilo mačkat šipky s modifikátorem k tomu, abyste v několika krocích doskákali kamkoli. Malou útěchou – funguje méně intuitivně a na některých DOM prvcích není vidět – je rozšíření crossfire, žel pouze do Chrome. Na to, že tenhle macík byl naposled updatován v roce 2015, však funguje překvapivě dobře. Držte Shift a zkuste, jestli vám vyhovuje modrý čtverec.

Jako varianta bez rozšíření zbývá Ctrl+F a klasické vyhledání na stránce. I to totiž postačí k tomu, abyste prošli některým odkazem bez nutnosti myši. Stačí vyhledat jeho popisek, zmáčknout Esc na ukončení hledacího módu a Enter pro aktivaci. Kontraintuitivní tip: Zvlášť v češtině, kde zažíváme hodně pádů a předložek, se vyplatí nevyhledávat slovo, ale spojení dvou slov: Poslední písmena předchozího a první písmena hledaného slova. Jako že chceme přejít na odkaz s titulkem: ‘konec slov’. Než vyhledávat slovo konec, jejž se může vyskytovat mnohokrát, vyhledáme ec sl, jako konec slov. A pomocí Alt+Shift+Enter jej otevřme do tabu na pozadí.

Vyhledám slovní spojení pomocí středového”re in”. Uzavře vyhledávací dialog Esc a Enter přejde na další stránku.

Na odkaz však není nutno rovnou klikat. Slyšeli jste o caret browsingu? Pokud potřebujete vykopírovat nějaký text ze stránky, nemusíte jezdit myší až k němu. Stačí, když zmáčknete klávesu F7 a stránka se začne chovat jako textový editor. Kolem roku 2020 je po Firefoxu konečně dostal i Chrome.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..