Mládežnický panel Safer Internet Centra má nové členy

Již třetím rokem provozujeme v rámci projektu Safer Internet Centrum Česká republika mládežnický panel, který jsme sestavili ze studentů ve věku 14 – 19 let. V letošním projektu máme 19 účastníků, přičemž někteří z nich s námi pokračují z předešlých let. A my jim za to děkujeme. Snahou bylo pokrýt celou Českou republiku, což se nám téměř povedlo. Studenti pocházejí z 11 různých krajů, přičemž nejhojněji je zastoupený Středočeský kraj.

Co bude úlohou našich mládežníků v letošním roce?

V rámci pravidelných on-line setkání budeme diskutovat nad aktuálními otázkami týkajícími se kybernetické bezpečnosti. Dotkneme se témat jako netholismus, fake news, umělá inteligence, kyberšikana a dalších. Náctiletí jsou velkými fanoušky digitálních technologií a konzumenty on-line obsahu, ať už v rámci přípravy do školy či během svých volnočasových aktivit. Používají různé sociální sítě, někdy i takové, o kterých dospělí nemají ani tušení, že existují. Tato tzv. generace Z už jednoduše na digitálních technologiích vyrostla a bere je jako přirozenou součást svého života. Proto jsme připraveni „našim“ mládežníkům pečlivě naslouchat a učit se od nich, protože právě oni v současné době udávají směr, jakým se budou ubírat sociální sítě a mnohé technologické společnosti. Chystáme se je zapojit do tvorby našich osvětových materiálů, ať už audiovizuálních či tištěných a pevně věříme, že spolupráce bude oboustranně prospěšná a zajímavá.

Mládežnický panel funguje i na evropské a mezinárodní úrovni

Studenti, kteří mají ambice na evropském či mezinárodním poli, se mohou jakožto Youth Ambassadors účastnit setkání v rámci BIK Youth Panelu. Tento program umožňuje mladým lidem vyjádřit svůj názor a diskutovat např. se zástupci nadnárodních společností jako jsou Microsoft, Twitter, Facebook a další. Dále se mohou podílet na tvorbě výukových materiálů, osvětových kampaní a přispívat tak k vytvoření lepšího a bezpečnějšího internetu. Vrcholným setkáním zástupců tohoto panelu pak je Safer Internet Forum, které se každoročně koná na sklonku kalendářního roku. V letech 2019 a 2020 reprezentoval Českou republiku Matěj Bednář, který je členem našeho mládežnického panelu již od jeho založení. O Matějových úspěších se dočtete v blogu z loňského roku.

Seznamte se s našimi mládežníky!

Jelikož se nám v mládežnickém panelu sešli velmi zajímaví mladí lidé, rozhodli jsme se některé z nich v průběhu následujících týdnů uvést na sociálních sítích projektu Safer Internet Centrum (Instagram a Facebook). Jako první jsme představili Denisu Binderovou z pražského gymnázia, která je naším letošním nováčkem. Denisa je velice činorodá a ve svém volném čase mj. vede oddíl dětí v Sokole, jež seznamuje nejen s tím, jak se správně chovat k přírodě, ale povídá si s nimi i o bezpečném pohybu v on-line prostoru.

Pokud vás aktivity mládežnického panelu oslovily, přidejte se k nám! Naši současní mládežníci budou postupně „stárnout“ a půjdou si brzy svou vlastní cestou. Proto budeme rádi za nové členy, kteří splňují předepsaný věk a mají chuť se v oblasti digitálních technologií a kybernetické bezpečnosti více angažovat. Pro více informací pište na můj e-mail. Děkuji a těším se na vaše reakce.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..