Privátní sál – upgrade a vyšší bezpečnost v jednom

Na úvod si dovolím popis současného stavu. Pro účely provozu infrastruktury (včetně infrastruktury registru .CZ domén a české části DNS anycastu) si sdružení pronajímá kapacity ve třech datových centrech:
– DC TOWER Českých radiokomunikací
– CE Colo
– neveřejné lokalitě

Ve všech případech jsou naše technologie umístěny ve sdílených datových sálech, fyzické zabezpečení je provedeno pomocí zaklecování a upgrade není ani v jednom ze sálů možný.

V případě DC Tower a CE Colo jsme blízko vyčerpání kapacity týkající se místa, chlazení a napájení, respektive elektrického jištění. Zprovoznění velkých DNS stacků znamenalo instalaci nových racků v obou zmíněných datových centrech. V neveřejné lokalitě je ještě větší část kapacity volná a je tedy nyní nejčastěji využívanou lokalitou pro instalaci nových technologií.

Popis záměru

Pro potřebný upgrade kapacit jsme proto uvažovali různé možnosti, včetně budování zcela nové lokality, ale nakonec nám ze všech variant vyšlo jako nejvýhodnější vybudovat tzv. „privátní sál“ v datovém centru Českých radiokomunikací, protože po migraci do privátního sálu nedojde ke zvýšení provozních nákladů na provoz infrastruktury. Naopak budeme mít možnost provozní náklady snižovat. V privátním sále budeme totiž jediným subjektem, kromě provozovatele datového centra, který ovlivňuje efektivitu chlazení (koeficient PUE). Lepší efektivitu chlazení (nižší PUE) docílíme již tím, že náš privátní datový sál bude postaven na principu teplé a studené uličky, budeme striktně zamezovat nežádoucímu míchání teplého a studeného vzduchu nebo tím, že budeme chladit na vyšší teplotu. Snižování PUE se okamžitě projeví na fakturaci za spotřebovanou elektrickou energii. Toho lze docílit ve sdíleném datovém sále velmi obtížně.

V rámci DC TOWER jsme tedy začali budovat privátní sál, který nám poskytne o 50 % více místa v racích a téměř dvojnásobnou kapacitu napájení a chlazení. Privátní sál dál zvyšuje fyzickou bezpečnost naší infrastruktury, protože je „za zdí“ a zákazníci, kteří navštěvují sdílené prostory datového centra, ji vůbec neuvidí.

V současné době jsou:

– dokončeny hrubé stavební práce
– nataženy silnoproudé rozvody
– v rámci sálu připraveny žlaby pro vedení silnoproudu, slaboproudu i konektivit
– vyrobeny a dodány jednotky UPS
– dokončeny instalace potrubí chlazení s přípravou na následné napojení na jednotky CoolTop
– hotové instalace pro vzduchotechniku
– připraveny instalace zabezpečovacích zařízení
– nainstalovány rozvody pro hašení a větší část s ním souvisejících technologií
– dokončeny práce s podlahou, je položeno antistatické linoleum včetně uzemnění
– připraveny trasy pro konektivity

Nyní netrpělivě čekáme na dodávku racků (dodavatel Conteg, konkrétně se jedná o racky 600x1200x52U a 800x1200x52U pro optimální využití prostoru) a celou řadu dalších kroků dle plánu a projektu.

Pokud nedojde k zásadnějšímu zpoždění, začneme začátkem července práce na zprovoznění síťové infrastruktury v privátním sále, která bude předcházet prvním fyzickým přesunům technologií. Jak v případě síťových prvků, tak v případě serverů, ale i dalšího vybavení datového sálu, provádíme generační obměnu technologií. Výsledkem bude 10G konektivita ke všem serverům, ale také 100G propojení lokalit. Jde tedy o upgrade i z tohoto pohledu.

Do konce roku bychom se v datovém centru Českých radiokomunikací rádi kompletně přesunuli do privátního sálu. O dalším průběhu a také o nových technologiích vás budeme průběžně informovat na tomto blogu.

A takto by měl, dle projektu náš privátní sál vypadat. Jak se vám líbí?

Autor:

Komentáře (3)

  1. Yenya říká:

    Pěkný článek. Ty obrázky jsou předpokládém jen vizualizace, je to tak? Pokud to není tajné, nezmiňujete odpovědi na základní otázky provozu serveroven: uzavřená teplá nebo studená ulička? (předpokládám že ty cooltopy jsou vhodnější pro uzavřenou studenou, a napájení máte taky vně uličky, takže asi studená). Plánujete oddělené řízení chlazení a průtoku vzduchu? Komunikace tady těch technologií: SNMP, MODBUS, BACnet, …?

  2. Zdeněk Brůna říká:

    Ano, obrázky jsou zatím jen vizualizace, kterou se budeme snažit napodobit. Zakrytovaná bude opravdu studená ulička, to jste odhalil správně. Nerozumím úplně dotazu na oddělené řízení chlazení a průtoku vzduchu. Každá jednotka bude mít svoji řídící elektroniku, která kontroluje základní dva parametry: dodržení nastavené teploty a požadovaného přetlaku vzduchu – obojí ve studené uličce. Z tohoto pohledu je řízení oddělené. V případě, že dojde k překročení definované hranice teploty, jednotky začnou dochlazovat. Pokud dojde k poklesu tlaku ve studené uličce (např. při otevření dveří z teplé uličky), zvýší se otáčky ventilátorů, aby bylo opět dosaženo potřebné hodnoty přetlaku. Pak se otáčky zase plynule sníží na původní „udržovací“ rychlost. Každá jednotka chlazení bude mít svoje vlastní čidlo teploty a tlaku (každé samostatné). Jednotky budou propojeny do tzv. rodiny.
    Budou instalovány jednotky CoolTop DX se dvěma okruhy chlazení a budou vybaveny komunikačními kartami SNMP a MODBUS. Další detaily, nejen okolo chlazení, uvedeme v dalších článcích. Díky moc za Váš zájem!

  3. František Ryšánek říká:

    Aha, proto na té vizualizaci vidím v uličce nad hlavou veliké ventilátory a ve skříních čelní panely počítačů a spol. :-)

    První co mě napadlo při zmínce o 52U, navíc půdorys 80×120: to je skříň jako kráva, neprojde nastojato dveřmi, naležato ano pokud jsou dveře aspoň devadesátky (lépe stovky nebo stodvacítky). A aby se to z leže dalo postavit, je potřeba výška stropu aspoň 245 cm. Plus ještě mít zajištěnu průchodnost barákem od vchodových dveří, při stěhování naležato poměrně velké rádiusy zatáčení. Tzn. neupravený kancelářský panelák je bez šance. Tohle chce fakt prostor budovaný jako DC se slušnou přístupovou cestou uvnitř, nejspíš bez výtahu (nebo s výtahem, do kterého se vejde menší auto).

    Taky při té výšce je jediná šance, důsledně dodržovat průvan zepředu dozadu. S plnými dveřmi by se horní konec stojanu pekl ještě víc, než se to při nesystematickém návrhu a provedení chlazení stane ve 42U.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..