Staré ODVR definitivně vypínáme 23. března 2020

Aktualizace 19. 6. 2020: z důvodu zavedení nouzového stavu odloženo na 25. června 2020 9:00.

Na konci ledna jsme ukončili provoz anycast části starých Otevřených DNSSEC Validujících Resolverů, tzv. ODVR, a zvýšili tak bezpečnost provozu DNS anycastu pro českou národní doménu .CZ, se kterým byla tato část technologicky svázána. O plánovaném vypnutí jsme mnohokrát psali a dále komunikovali, ale nakonec jsme se rozhodli ukončit provoz pouze té části, která měla méně uživatelů, tedy anycast části. Zbývá vypnout unicast část a tento krok provedeme 23. března 2020 v 9:00.

Kromě oznámení na tomto blogu budeme samozřejmě informovat správce všech IP adres, ze kterých nám ještě stále provoz na starý ODVR unicast přichází a pokusíme se informovat i koncové uživatele pomocí sociálních sítí a dalších dostupných a relevantních médií. Přesto, že jsou nyní počty uživatelů starého unicastu ODVR v řádu jednotek tisíc, víme, že pro zrychlení přechodu na nové ODVR je třeba oznámit pevný termín ukončení původní platformy.

Apelujeme tedy znovu na správce sítě a uživatele. Prosíme zkontrolujte si, zda jako DNS resolver nevyužíváte IP adresy starého ODVR unicastu. Pokud neumíte zjistit, jaký používáte na svém počítači resolver, využijte našeho pomocného nástroje, který vám odpoví, zda máte změnu nastavení provádět nebo ne. Pokud vám test vrátí zelené „fajfky“ u starého unicastu, nemusí se zmíněného 23. března obávat. Pokud se ale u starého unicastu ve výsledcích testu objeví červené „křížky“, měli byste zbystřit a zajistit si okamžitou změnu nastavení u sebe nebo svého poskytovatele připojení. Návod, kde se DNS resolvery nastavujív naleznete například na stránkách projektu ODVR.

Pro ty zkušenější, ještě znovu opakuji výzvu pro změnu zcela konkrétně. Zapomeňte při DNS resolvingu prosím na: 217.31.204.130, 2001:1488:800:400::130 a (193.29.206.206, 2001:678:1::206 – již vypnuto), přejděte ihned na: 193.17.47.1, 2001:148f:ffff::1 a 185.43.135.1, 2001:148f:fffe::1.

Vypnutí starého unicastu ODVR nemůžeme bohužel odkládat, běží na velmi starém serveru, který doslova přesluhuje a je jen otázkou času, kdy by se na něm mohla objevit závada. To je v případě unicastu nepříjemné, protože se skutečně jedná o jeden kus hardware. Jeho následovníky, tedy několik serverů nového ODVR anycastu, spolehlivě provozujeme již od dubna 2019 a pojmout zbývající uživatele pro ně nebude nejmenší problém. Děkujeme, že změnu nastavení nenecháte až na termín po letošním 23. březnu.

Autor:

Komentáře (3)

  1. Aleš Příhoda říká:

    V prosinci 2019 oznámili, že to vypnou v lednu. V lednu si to ale nějak rozmysleli a napůl to nechali běžet až do března. V březnu se prozměnu vymluvili na koronavirus a odsunuli to nově na červen.

    • Zdeněk Brůna říká:

      Věřte mi, že vypnout to bez odkladu bylo skutečně řádově méně práce než analyzovat provoz a chovat se odpovědně. Rozložení a odklady mělo své pádné důvody a nemyslím si, že by způsobily nějaké škody.

    • Jan Novák říká:

      Nezpůsobilo žádné škody? Spotřebovaná elektřina za několik měsíců, práce administrátora. Nic z toho přece není zadarmo.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..