Pexeso: kybernetické vzdělávání hrou a bez počítače

Dnešní děti umí přehrát video na tabletu často dříve, než vysloví svoji první větu a herní aplikace jsou u našich nejmenších mnohdy oblíbenější než dřevěné kostky. Při zjištění, že koupě líbivého kloboučku na virtuální panenku odečetla z účtu sumu, která může převyšovat cenu reálného módního doplňku, se pak rodiče začnou zajímat o bezpečnostní nastavení, a co vlastně jejich děti na počítači dělají.

Se zvyšujícím se věkem našich potomků celkem logicky narůstá i množství jejich on-line aktivit. Spolu s registracemi do prvních on-line her přichází vhodný čas na doporučení tvorby bezpečného hesla, s prvním tabletem či počítačem zase dobře míněná rada ohledně nutnosti instalace antiviru a pravidelných aktualizací.

S pozdějším věkem se objevuje otázka, jak děti od mobilů a počítačů odtrhnout a co nejvíce jim zprostředkovat „off-line“ radosti včetně her, které jsme hráli v našem dětství.

Jako alespoň malý příspěvek a inspiraci pro ty, kteří chtějí skloubit vzdělávání v oblasti kybernetické bezpečnosti se zábavou bez počítače, jsme v rámci projektu Safer Internet připravili bezpečnostní pexeso. To obsahuje 32 unikátních obrázků z ruky naší grafičky Anety Biskupové, která kreslí hru Tablexia či komiks „Jak na Internet“. Nejen dětem pak určitě poslouží praktický slovníček, v němž Věra Mikušová jednotlivé pojmy vysvětluje nanejvýš srozumitelně a jazykem, který děti dobře přijímají.

Ostatně, posuďte sami. Jak byste např. svému dítěti vysvětlili, co je to „digitální stopa“. Stačí otevřít slovníček a najít „Pokaždé, když něco napíšeme nebo dáme na Internet, je to jako bychom to nekonečně krát okopírovali a okopírované papíry rozdali lidem na letišti. Lidem, kteří nastoupí do různých letadel a odletí na různá místa. Už se nikdy nedozvíme, kde to, co jsme jim dali je a jak s tím kdo naložil. Když na ty papíry napíšeme naši adresu, může nám zaklepat na dveře úplně cizí člověk a dožadovat se naší pozornosti, protože si bude myslet, že nás zná. Když cokoliv píšeme nebo přidáváme prostřednictvím tabletu, mobilu nebo počítače, měli bychom vždy myslet na to, že už to nikdy z Internetu nevygumujeme. Informace tam zůstanou navždycky a nepomůže ani ten nejsilnější prostředek, kterým tatínek uklízí ty nejzaschlejší skvrny.“

Nebo „phishing“. „Phishing vychází z překladu slova rybaření. Útočník je rybář a uživatelé Internetu jsou rybky. Když náhodou zatoužíme po nějaké potravě, se kterou ještě nemáme žádné zkušenosti, tak bychom vždy měli pečlivě prozkoumat, jestli v ní není náhodou nějaký skrytý háček. Když si nevíme rady, měli bychom se zeptat někoho zkušenějšího. Je potřeba vždy stahovat přílohy jen od lidí a ze stránek, které skutečně známe a kterým důvěřujeme. Také nikdy nesmíme zadávat naše hesla na stránky, které na nás náhodou někde vyskočí. Vždy, když zadáváme své heslo, měli bychom zkontrolovat, zda název stránky nahoře v té bílé řádce, které se říká webová adresa, odpovídá například názvu hračkářství, kde chceme na maminky platební kartu nakupovat dárky pro kamarády.“

Pokud si chcete se svými dětmi v duchu Komenského „školy hrou“ osvěžit pojmy a zásady kybernetické bezpečnosti, můžete si naše pexeso včetně slovníčku stáhnout v PDFku, vytisknout, rozstřihat a začít hrát bez rizika, že někde zanecháte digitální stopu o tom, že máte nízké povědomí o phishingu.

Pro školy či organizace pracující s dětmi pak máme připraveno papírové provedení pexesa na kvalitním kartonu a v krásné krabičce. Pokud o něj máte zájem, napište mi, jak byste pexeso využili při práci s dětmi. Autorům 20 nejlepších návrhů pexeso zašleme.

Autor:

Komentáře (11)

  1. Jarek říká:

    Pěkný nápad, jen by vysvětlující texty měl zkontrolovat i někdo, kdo se víc kamarádí s češtinou. Např. „kde chceme na maminky platební kartu nakupovat“ dost tahá za uši :-(

    • Jiří Průša říká:

      Dobrý den,

      ještě jednou děkujeme za komentář a zpětnou vazbu. Tento týden jsme i na základě Vašeho podnětu připravili aktualizaci slovníčku, která je nyní k dispozici pod odkazem.

      S pozdravem a mnoha díky

      Jiří Průša

  2. Věra Mikušová říká:

    Krásný dobrý den,

    děkujeme za Vaši připomínku. Váš podnět vezmeme pro příští vydání v úvahu.

  3. Štěpánka Baierlová říká:

    Dobrý den,
    ráda bych si napsala o papírové provedení, ale bohužel se mi nezobrazuje adresa, na kterou napsat.

    • Jiří Průša říká:

      Děkuji mnohokrát za Váš zájem o pexeso. Napište mi, prosím, na jiri.prusa@nic.cz.

  4. MARIE PLAČKOVÁ říká:

    Dobrý den, pane Průša,

    pexeso se mi líbí, ráda bych si napsala o papírové provedení.

  5. Jiří Průša říká:

    Dobrý den,

    děkujeme mnohokrát za komentář a pexeso Vám rádi zašleme.

  6. Monika Průchová říká:

    Dobrý den,
    s pexesem jsem se seznámila na pondělní konferenci o kyberšikaně. Tištěná verze by se nám velice hodila na projektový den věnovaný kyberprostoru. Bude to zpestření pro žáky naší školy. Děkuji

    • Vilém Sládek říká:

      Dobrý den a děkujeme za Váš zájem.

      Prosím, obraťte se přímo na kolegu Jiřího Průšu – jiri.prusa@nic.cz.

      Ať vám naše pexeso dobře slouží.

      VS

  7. Jaroslava Krmela Vacková říká:

    Dobrý den, z pexesa jsem byla velmi nadšená na včerejší konferenci pro pedagogy. Pexeso bychom využili právě pro práci s dětmi, pro které pravidelně děláme zdarma výukové programy po celém okrese Uherské Hradiště. Byla bych velmi ráda za jedno balení. Předem velmi děkuji!
    Jaroslava Krmela VAcková, Informační centrum pro mládež Uherské Hradiště

  8. Jiří Průša říká:

    Dobrý den, jsem rád, že se pexeso líbilo a samozřejmě Vám jej do Hradiště zašleme.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..