V Tablexii se nyní hraje Potmě ale i slovensky

Nová verze Tablexie přináší kromě šesté hry také překvapení v podobě speciální grafické úpravy se zimními motivy. To ale nejsou jediné novinky, které jsme si pro fanoušky Tablexie připravili. Nyní najdete na Google Play Tablexii také ve slovenštině.

Nad hrou, která by trénovala kognitivní schopnost zrakovou serialitu, jsme přemýšleli už dlouho, jelikož jiných cvičení zabývajících se touto funkcí zatím příliš není a jedná se o velmi důležitou součást kognitivního tréninku pro děti s dyslexií. Serialita neboli posloupnost označuje schopnost stanovit přesné kroky vykonávání určité činnosti. Serialita se projevuje, například když někomu popisujeme, jak upéct vánoční cukroví. Musíme si vzpomenout, které přísady kdy použijeme, a nesmíme žádný krok vynechat. Ve hře Potmě detektiv samozřejmě nepeče cukroví, ale plíží se domem k trezoru. Celou trasu si musí rozdělit na jednotlivé úkony a podle plánku ji naplánovat dopředu. Pak už jen sleduje, jestli po cestě nenarazí do stěny, nešlápne na psa nebo nezapomene sebrat klíč k trezoru. Úrovně se liší délkou trasy a také různorodostí úkonů.

Tablexia_1

Protože je pro děti Potmě o něco obtížnější než ostatní hry, doplnili jsme ji o krátký tutoriál, ve kterém se seznámí se základním ovládáním hry. Podle prvních reakcí z testování se zdá, že si děti hru oblíbily a nebojí se do ní pustit i přes její náročnost.

S tvorbou slovenské verze Tablexie nám pomáhal PaedDr. Erik Žovinec PhD., který například vymýšlel nesmyslná slova do Únosu, hry na sluchové rozlišování. Slova jsou sestavována tak, aby se podobala běžným slovům v daném jazyce a zároveň trénovala jevy, se kterými mají jedinci s dyslexií obtíže. Před nedávnem také dokončil testování slovenské verze s dětmi na Slovensku a pomohl nám doladit drobné chyby, které se v aplikaci díky překladu vyskytly.

Tablexia_2

Všem fanouškům Tablexie přejeme mnoho herních úspěchů i v roce 2015!

Andrea Šíchová, Karolína Rybářová

Autor:

Komentáře (1)

  1. Tomáš B. říká:

    Než něco vypustíte ven, tak ať vám někdo zkontroluje mluvnici.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..