Srpnové zpomalení

Na rozdíl od poměrně překvapivě alokačně silného července nás v srpnu žádné překvapení nečekalo. IPv4 adresy ubývaly skutečně prázdninovým tempem a díky tomu byl předpokládaný konec IPv4 v Evropě přeci jenom o pár dnů odložen. Ale pojďme se na věc podívat popořádku:

Pomyslný závod regionů vyhrála po diskvalifikaci Asie-Pacifiku opět Evropa. Evropané spotřebovali téměř 60 % všech v srpnu přidělených adres. Nečekané je druhé místo obvykle slabšího regionu Latinské Ameriky. Afričané nedokázali ani předběhnout Asii-Pacific, kde se alokuje už pouze v nouzovém režimu. To může mít hodně vysvětlení, ale zatím se jeví, že k transferu IPv4 adres z afrického regionu nedochází. Celou situaci ilustruje následující graf.

V žebříčku jednotlivých zemí se mezi prvními deseti objevily státy, které na tomto místě nejsme příliš zvyklí vídat. Šlo například o Peru, Chile, Spojené Arabské Emiráty či Katar. Podotýkám, že dva posledně jmenované státy patří do evropského regionu. První příčku obsadila jako již tradičně země ze stejného regionu, tentokrát to bylo Rusko. Celou situaci můžete vidět na následujícím grafu.

IPv6 alokace si naštěstí udržely slušné tempo. Proti červenci dokonce přidaly. V srpnu přibylo 172 nových alokací, z toho 84 v Evropě a po 28 v Asii-Pacifiku a Severní Americe.

Jak už jsem v úvodu zmiňoval, slabší tempo nám trochu oddálilo problém s docházením IPv4 v Evropě, nicméně pořád se bavíme o březnu 2012, což je již proklatě brzy. Uvidíme, zdali konec prázdnin povzbudí firmy k větší alokační aktivitě.

Ondřej Filip

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..