Rekordní množství spamu v červnu 2009

Podle měsíčních zpráv firem MacAfee’s a MX Logic překonal objem spamu v červnu 2009 všechny doposud dosažené rekordy. MacAfee’s uvádí 92 %, MX Logic 94.6 %. Zdá se, že podíl spamu na celkovém množství e-mailového provozu přestává být dobrým měřítkem. I málo rozdílné hodnoty mohou znamenat značný rozptyl. 92 % spamu znamená, že nevyžádané pošty prošlo 11.5 x více než běžného e-mailu. Druhý údaj 94.6 % přibližně odpovídá násobku 17.5 x. Jak je vidět, odhady absolutního množství spamu se liší o desítky procent.

Každá statistika je ošidná. Obvyklý předpoklad je, že množství legálních e-mailů (které se často označují jako ham) roste zhruba stejně rychle jako internet a proto je podíl spamu vůči hamu dobré měřítko. V letních měsících ale legální e-mailový provoz klesá díky prázdninám a dovoleným. Poměr se tak zvětšuje, i když by absolutní množství spamu zůstalo stejné. Jak velký pokles legálního e-mailu mohou prázdniny způsobit? Oficiální statistiky neexistují, ale určité vodítko může být návštěvnost webu, která by měla korespondovat s aktivitou uživatelů na síti. Vezměme zprávy NetMonitoru za měsíce duben až září 2008, konkrétně celkový počet návštěv na všech monitorovaných serverech:

  • duben       727
  • květen      721
  • červen      705
  • červenec   692
  • srpen        694
  • září           735

Údaje jsou v milionech návštěv.

Prázdniny představují pokles, který v procentuálním vyjádření míry spamu představuje jen několik desetin procenta. Vzhledem k tomu, že se odhady liší řádově o jednotky procent, není takový rozdíl významný. Závěr tedy je: ano, spamu se právě teď daří nejlépe v historii lidstva.

Petr Hruška

Zdroj:
http://www.networkworld.com/news/2009/072909-email-spam.html?hpg1=bn

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..