Chtějí uživatelé internetu diakritiku v českých doménách?

Sdružení CZ.NIC opakuje v pravidelných dvouletých intervalech průzkum veřejného mínění, který nám má dát odpověď na otázku, nakolik je o IDN zájem jak mezi uživateli z řad firem, tak mezi uživateli – fyzickými osobami – a jaký je v této oblasti názorový vývoj.

Zatím poslední z těchto výzkumů se uskutečnil na přelomu léta a podzimu. Kompletní výsledky jsou nyní k dispozici na stránce www.háčkyčárky.cz, takže se zde pouze zaměřím na základní výsledky celého průzkumu.

Nejprve tedy výzkum mezi firmami. Na otázku, zda mají zájem o zavedení domén s českými diakritickými znaky odpovědělo 81 % respondentů záporně (odpovědi „rozhodně ne“ a „spíše ne“).

Mezi individuálními uživateli internetu pak není názor na IDN tak vyhraněný, nicméně záporné odpovědi výrazně převažují i zde – proti zavedení diakritiky zde bylo dohromady 66 % dotázaných.

Vzhledem k tomu, že výzkumy opakujeme každé dva roky, nabízí se nám možnost srovnání s předcházejícími daty. Zde je trend u obou skupin zřejmý – zdá se, že jak mezi firmami, tak mezi individuálními uživateli zájem o zavedení diakritiky do doménových jmen klesá :

Zájem o zavedení názvu domén druhé úrovně s českými diakritickými znaménkami ve firmách

Zájem o zavedení názvů domén druhé úrovně s českými diakritickými znaménky ve firmách

Zájem o zavedení domén druhé úrovně s diakritikritickými znaménkami u jednotlivců

Zájem o zavedení názvů domén druhé úrovně s diakritickými znaménky u jednotlivců

Jaké jsou důvody pro a proti?
Důvody proti se u obou skupin víceméně opakují. V první řadě jde o obavu z nedostupnosti stránek pro zahraniční návštěvníky – cizinci totiž většinou znaky s českou diakritikou vůbec neznají a neumí je zadat ani v případě, že si nainstalují příslušnou klávesnici.
Dalšími jmenovanými negativy jsou potom obavy o určité zmatení (nebylo by jasné, zda zadávat názvy s diakritikou nebo bez, bylo by více chyb a překlepů, složitější vyhledávání a podobně).
Mezi pozitivy je naopak uváděna lepší srozumitelnost pro Čechy, přesnější rozlišení názvů a zjednodušení pro zákazníky.

Přednostní právo při spuštění registrací?
Další otázky v našem průzkumu směřovaly k problematice sunrise period. Zde se opět projevil rozdíl mezi oběma skupinami. Zatímco zástupci firem na otázku umožnění přednostní registrace IDN domén pro držitele ne-IDN tvarů odpovídají kladně (celkem 87 % souhlasí nebo spíše souhlasí), mezi individuálními držiteli souhlasí pouze 41 %. Názory se liší také u otázky na délku tohoto přechodného období. Zatímco zástupci firem (logicky) preferují delší období – pro délku více než dva měsíce se vyjádřilo 76 % oslovených – mezi individuálními držiteli převládá preferovaná délka do dvou měsíců (celkem 74 %).
Na právu přednosti pro držitele ochranných známek, státní úřady a obce se naopak obě skupiny shodly, byť s jinými poměry hlasů.

Závěrem
Provedený průzkum ukázal, že zájem o diakritiku v českých doménových jménech je ještě nižší, než při předchozích šetřeních. Více méně také potvrzuje výsledky diskuse, která probíhala a probíhá na tomto blogu.
Problematice se samozřejmě budeme věnovat i nadále a nadále budeme také sledovat jak názory internetové veřejnosti, tak vývoj na poli IDN v ostatních doménových registrech.

Martin Peterka

Autor:

Komentáře (5)

  1. Radim Hasalík říká:

    Jsem rád, že výsledek průzkumu dopadl takto. Když už propagujete doménu Háčkyčárky.cz, museli byste si registrovat celkem 128 variant domén. Při ceně domény za 230,- Kč vyjde taková registrace na 29 440 korun.

    V době psaní tohoto příspěvku byla volná doména xn--hackcarky-39a.cz (hackýcarky.cz), kde by bylo možné umístit podvržené stránky HackyCarky.cz nebo cokoliv dalšího, co by parazitovalo na doméně HáčkyČárky.cz.

    IDN nepřinese pro český internet nic dobrého. Prodraží život provozovatelům webů, přinese zmatek uživatelům a významným způsobem zhorší bezpečnost.

  2. Ondřej Surý říká:

    Osobně se podvržení na hackýcarky.cz bojím mnohem méně než např. hackzcarky.cz.

  3. Danny říká:

    Jinde ve svete IDN problem neni (jak ruzne narodni TLD, tak i genericke .COM, .NET, .INFO), ale v .CZ se z toho dela buhviproc potencialni tragedie a vymysli radobyargumenty a nesmyslna hausnumera, „zduvodnujici“ proc to nedelat – ac jinde to v praxi funguje a zadna katastrofa se nekonala (pochybuji, ze by se utajila)… pro priklad nemusime chodit daleko, staci takove Nemecko, Rakousko, Polsko – a to se divam jen do okolnich statu v pripade tech narodnich domen…

  4. Jirka Vejrazka říká:

    … zadna katastrofa se nekonala…

    To zalezi jenom na definici pojmu „katastrofa“. Pro spoustu firem je zvysene riziko vyskytu „podobnych“ domen dostatecnou katastrofou…

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..