Jak si vede Česká republika v boji proti phishingu?

Minulý měsíc se objevila zpráva pracovní skupiny APWG (Anti-Phishing Working Group), která se zaobírá problematikou phishingu snad ze všech možných úhlů, tedy i monitorováním phishingových stránek. Její zpráva obsahuje mimo jiné také různé zajímavé statistiky za druhé pololetí uplynulého rok vztahující se k jednotlivým národním a generickým doménám. Porovnáme-li tyto zprávy za poslední tři pololetí, tedy 2/2010, 1/2011 a 2/2011, zjistíme, že podle těchto statistik počet phishingových útoků na stránkách v doméně .cz postupně klesá, z 222 případů v 2/2010 až k 171 případům v druhém pololetí roku 2011. Průměrný uptime (tedy průměrná doba, po kterou jsou phishingové stránky dostupné) byl v druhém pololetí roku 2010 64 hodin a 33 minut. Toto číslo pak v dalším půlroce kleslo a v druhém pololetí uplynulého roku jsme se dostali na 41 hodin a 10 minut. Stále se ale bohužel jedná o poměrně vysoké číslo, neboť phishingové útoky mají obvykle nejvyšší výtěžnost do 24 hodin od jejich spuštění. Doufejme tedy, že se i díky naší práci podaří průměrný uptime snížit tak, aby se provozování phishingu v doméně .cz pokud možno ekonomicky nevyplácelo. Na druhou stranu je potřeba říci, že medián uptimu byl za loňský rok pouhých 14 hodin a 46 minut, což je velmi pěkné číslo. I další ukazatele, jako například Score (počet domén zneužitých k phishingu na 10 tisíc registrovaných domén) nevychází pro naši doménu nijak špatně: pro doménu .cz je to 1.2. I když to není vůbec špatné číslo, stále je co zlepšovat, a tak doufám, že příští rok již bude toto číslo pro doménu .cz menší než 1. Určitě to není nemožné, neboť například doména .se má scóre rovnající se právě tomuto číslu.

Zajímalo mě také, jak jsou na tom z hlediska phishingu IP adresy delegované do České republiky. I pro toto lze nalézt zajímavé statistiky, pro změnu na stránkách databáze Phistank, která sbírá data o phishingových stránkách a je mimo jiné využívána prohlížeči při posuzování obsahu stránek. Snažíme se aktivně pomocí naší aplikace MDM (viz článek na našem blogu) oslovovat držitele domén .cz, jimiž držené domény se nejen v této databázi objevily. I proto jsem byl velmi zvědavý, zda se to v jejich statistikách nějak projevilo. Tuto aplikaci jsme spustili v pilotním provozu v červnu 2011, proto jsem v následujícím grafu zaznamenal data od tohoto měsíce. Jedná se o percentuální podíl IP adres v dané zemi na celkovém množství phishingových stránek v daném měsíci.

Bohužel jsou však v těchto statistikách zobrazovány pouze státy, ve kterých je množství phishingových stránek větší než dvě procenta. A teď to přijde (tramtadadá :)) – poslední dostupné statistiky za měsíc leden 2012 již nezobrazují pro ČR žádné údaje. Podíl množství phishingových stránek provozovaných v naší zemi na celkovém objemu phishingu tedy klesl pod 2 procenta.

Z obou výše rozebraných statistik vyplývá, že se v České republice dlouhodobě daří bojovat proti nelegálním internetovým aktivitám, k čemuž jak pevně věříme přispívají i aktivity našeho týmu CSIRT.CZ.

Pavel Bašta

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..