Červencové alokace táhla Francie

Zatímco červen byl v IPv4 alokacích v evropském regionu velice chudý, v červenci si tento kontinent vše vynahradil. Evropa se s více než sedmi milióny adresami postarala o téměř tři čtvrtiny světové spotřeby. To je trochu překvapivé, protože právě v evropském regionu vstoupila 1. 7. v platnost přísnější alokační pravidla. Je ovšem možné, že provedené alokace byly zahájeny ještě v dřívějším období. Celková světová spotřeba adres dosáhla téměř 10 miliónů; druhým regionem z hlediska spotřeby byla Latinská Amerika. Ostatní tři regiony byly z hlediska alokací téměř nevýznamné. Celou situaci zachycuje následující graf.

IPv4 alokace v regionech

Dlužno podotknout, že evropské tempo značně ovlivnila více než čtyř miliónová alokace společnosti Bouygues Telecom. Vzhledem k tomu, že dle pravidel z června by měly být adresy přiděleny na maximálně šest měsíců dopředu, musí tato společnost pracovat na nějakém skutečně velkém projektu. Jinak si to neumím vysvětlit. Druhou největší alokaci provedla mexická společnost Uninet S.A. de C.V., v jejím případě šlo o cca jeden milión adres. Tyto dvě alokace tedy tvořily více než polovinu celkové spotřeby, bez nich by byl červenec podprůměrný.

Bohužel, žádný výrazný impulz nedostaly IPv6 alokace a tak v červenci došlo k očekávatelnému prázdninovému zpomalení. Bylo provedeno 149 alokací, z toho Česká republika zaznamenala tři a ostatní země V4 alokovaly po dvou. Situace je vidět na následujícím grafu.

IPv6 alokace

Kvůli tomuto výraznému francouzskému příspěvku nedošlo k zásadnímu posunu předpokládaného data konce IPv4 adres v Evropě. Stále by se tak mělo stát na přelomu února a března příštího roku.

Ondřej Filip

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..