IANA prázdná, leden rekordní

A je to tady! Registr nejvyšší úrovně IANA je zcela bez IPv4 adres. Dlouho očekávaná událost byla oficiálně vyhlášena v Miami v USA, kde se právě koná konference severoamerických operátorů NANOG 51. Pro pravidelné čtenáře našeho blogu nic překvapivého. Pojďme se nejprve podívat, jak vypadal poslední měsíc před fází vyčerpání.

Lednová spotřeba adres překonala i velice silný závěr loňského roku. Bylo přiděleno přibližně 36 miliónů adres a samozřejmě i tentokrát má na tomto výsledku „největší zásluhu“ region Asie-Pacifik s drtivým podílem 65,5 %. Poměrně překvapivý je fakt, že evropský region se v alokační aktivitě dostal až na čtvrtou pomyslnou příčku. Kromě Asie-Pacific jej předběhly i oba americké regiony. Evropané registrovali pouze 3 milióny IPv4 adres, což by mohl být důsledek lednového zpřísnění alokační politiky. Nejaktivnější byla opět Čína s 15,6 milióny. To bylo mimochodem více než spotřeba Evropy, Afriky a obou amerických regionů dohromady. Poměr alokací jednotlivých regionů ilustruje následující graf.

IPv4 alokace regionů - leden 2011

V evropském regionu byly nejaktivnější Ukrajina (402 tis.), Rusko (366 tis.) a Španělsko (352 tis.). Závod zemí V4 bychom naopak vyhráli my Češi s 78 tisíci spotřebovanými adresami. Poláci i Maďaři zažádali o 41 tisíc, Slováci o 13 tisíc.

Je vidět, že všudypřítomná alarmující počítadla konce IPv4 vyburcovala mnoho poskytovatelů služeb k urychlení alokačních žádostí. Je to poměrně logické, času už mnoho nezbývá a ještě v tomto roce by měly IPv4 adresy v regionu Asie-Pacifik zcela dojít.

Možná si teď kladete otázku, zdali byla lednová alokace rekordní. Odpovědí je následující graf.

IP alokace v mesicich od 01/1983

Tedy ne tak docela, rekordem byly alokace v září roku 1993. Jenže to bylo ještě v době, kdy bylo možné alokovat pouze bloky velikosti 16777216, 65536 a 256. Mimochodem právě v ten měsíc byly publikovány dokumenty RFC1518 a RFC1519, které tuto praxi změnily. Nové alokační schéma se nazývá CIDR a výrazně zefektivnilo IP alokace. Pokud tedy odhlédneme od této „plýtvavé“ epochy, je leden skutečně rekordním měsícem.

Bude zajímavé sledovat, zdali ohlášená fáze vyčerpání ještě více zvýší aktivitu poskytovatelů služeb v rozebírání posledních zbytků volného IPv4 prostoru.

Ondřej Filip

Autor:

Komentáře (2)

  1. Harvie říká:

    Škoda, že velcí ISP stále dezinformují, odkládají a NATují… třeba by bylo možné jim účtovat nějaké regulační poplatky za užívání IPv4 adres… :-)

  2. Stanislav Petr říká:

    Oni to zasem dostanou prikazano zakonem. Vycerpani IP adres totiz omezuje moznost vztupu novych firem na trh, coz se statu urcite libit nebude.

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..