Ohlédnutí za Dnem bezpečnějšího internetu 2024

Každé druhé únorové úterý si připomínáme Den bezpečnějšího internetu. Letos jsme jej slavili již po jednadvacáté. Pojďme se společně ohlédnout za tím, jak tento den u nás probíhal.

Z původně malého eventu, který vznikl v Evropě, se dnes Den bezpečnějšího internetu slaví ve více než 190 zemích po celém světě. Jeho cílem je připomenout si aktivity, které vedou k bezpečnějšímu využívání internetu a technologií s ním spojených. My jsme si v letošním roce dali při plánování tohoto dne za cíl, že budeme slavit v pozitivním duchu. Chtěli jsme především ukázat internet a technologie jako příležitost, nejen poukazovat na jejich rizika. Stalo se již dobrou praxí, že během tohoto dne se oznamují různé novinky. Za nás jsme si jich přichystali několik.

Příručka „První mobil“

Ve spolupráci s Policií ČR a předními mobilními operátory jsme sestavili příručku „První mobil“, která je určena pro rodiče, kteří se chystají svým dětem pořídit první chytrý mobilní telefon. Stáhnout ji můžete zde.

Leták AI desatero

Umělá inteligence se v posledních letech stává převratným heslem i trendem. Přináší tímto zásadní změny do našich profesních i osobních životů. S příchodem či rozšířením každé novinky – nové AI technologie, je proto potřebné myslet i na její kvalitní zapojení/využití v každodenním životě. Umělá inteligence přináší nejen kreativitu, inovace, nové myšlenky, algoritmy postupů i procesů, ale i výzvy, otázky či rizika. Proto už od počátku používání AI hraje bezpečnost i vzdělávání  tak zásadní roli.

V desateru naleznete souhrn hlavních pozitiv i rizika AI. Cílem letáku je vyzdvihnout možnosti použití AI nástrojů jako „dobrého sluhy“, který nám může pomoci nejen s objevením, vytvořením či vyhledáním  něčeho nového – příkazu (promtu), zadání, postupu, obrázku, tabulky, videa či již zmíněného receptů a podobně, ale současně nás také nabádá i k tomu, že je potřeba nezapomenout, že v nepovolaných rukách se i jakákoliv skvělá AI technologie může stát „zlým pánem“ či nástrojem zneužitelným k páchání trestné činnosti.

Leták vznikl ve spolupráci Ministerstva vnitra, prg.ai a velkou zásluhu na něm má i naše nová kolegyně Lucie Kosová. Leták si můžete stáhnout zde.

Kniha pro děti „Strážci na internetu“

Představili jsme i chystanou novinku – knihu pro děti od devíti let „Strážci na internetu“. Ta mladé uživatele internetu komiksovou a hravou formou provede základními tématy spojenými s chováním a bezpečností na internetu. Pokud nevíte, jak se s dětmi bavit o internetu, sociálních sítích, gamingu nebo kyberšikaně, knížka bude skvělým dárkem.

Instagramový profil @no_net_drama

Pro generaci Z jsme představili nový instagramový profil @no_net_drama. Ten pro nás vytvářejí mladí lidé, kteří se věnují tématům bezpečnosti a mluví s cílovou skupinou jazykem, kterému my dospělí občas nemusíme rozumět. Na Den bezpečnějšího internetu proběhla na profilu kampaň s několika vybranými influencery. A podle nás byla opravdu úspěšná; měla přes jeden milion přehrání!

Infografiky

Abychom zvýšili povědomí o projektu Safer Internet Centru ČR, který je konsorciem čtyř spolupracujících organizací (CZ.NIC, Linka bezpečí, JSNS a DKC), vytvořili jsme infografiku, která shrnuje naše společné úspěchy za rok 2023. A nebylo jich málo. Uspořádali jsme přes 240 návštěv škol, vydali 31 tištěných materiálů a přes hotlinku Stoponline.cz přijali více než 3 700 hlášení. Podívat se na ní můžete zde.

Letošní ročník se podle nás a ohlasů, které se k nám stále ještě dostávají, povedl. Víme o více než čtyř stovkách organizací, které se letos do SID 2024 zapojily. Výčet všech by byl opravdu dlouhý, proto mi dovolte uvést za všechny Základní školu v Praze – Hostivaři. Reportáž o tamním Dni bezpečnějšího internetu najdete na ČT Déčko ve Zprávičkách.

Závěrem bych rád poděkoval všem, kteří nám pomáháte dělat internet bezpečnější. Děkujeme a nezapomeňte si v kalendáři poznačit, že příští ročník proběhne 11. února 2025.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..