Zapojte se do Dne bezpečnějšího internetu 2024

Každý rok, druhé únorové úterý, si připomínáme Den bezpečnějšího internetu. Letos tento den připadá na 6. února a slavíme ho již po jednadvacáté. Tento den si pravidelně připomínají ve více jak 190 zemích po celém světě. V České republice je koordinátorem tohoto dne národní Safer Internet Centrum Česká republika, které spravuje sdružení CZ.NIC.

Den bezpečnějšího internetu si každý rok připomínají stovky organizací, škol nebo jednotlivců. Jen v loňském roce jich u nás bylo už přes 400. Zapojit se může opravdu každý. Nejen organizace, které se věnují bezpečnosti, prevenci nebo vzdělávání, ale i státní instituce, rodiče, děti, zkrátka všichni. V loňském roce jsme vydali příručku, ve které naleznete přehledně zpracovaný výběr tipů a aktivit pro jednotlivé věkové skupiny.

V oblasti bezpečného chování na internetu vzniká v České republice řada preventivních programů nebo osvětových materiálů, včetně těch audiovizuálních. A nebylo tomu jinak ani v loňském roce. Za naše Safer Internet Centrum si připomeňme například seriál pro děti Alenka v říši GIFů 2, výukovou videohru Digistories: Alex, skvělé podcasty Utržené sluchátko, Na tenké lince nebo omalovánky pro děti. Pokud pracujete s dětmi a provozujete webové stránky či jinou síťovou službu, můžete zdarma využít nástroj pro automatické pravidelné testování zranitelností.

Výbornou možností, jak si tento den připomenout na školách, je uspořádání projektového dne. Během něj si mohou studenti vybrat z několika workshopů a diskutovat či tvořit nad vybranými tématy.

Výtvor žáků během projektového dne na Obchodní akademii a Střední odborné škole gen. F. Fajtla Louny

Na závěr jedna malá prosba. Zkusme oslavu letošního dne pojmout pozitivně. Prostředí internetu může sice občas vyvolávat dojem, že je nebezpečné a plné nástrah. Nezapomínejme ale na to, že je hlavně obrovskou příležitostí a skvělým nástrojem.

Pokud se rozhodnete zapojit do letošního Dne bezpečnějšího internetu, nezapomeňte své statusy na sociálních sítích označit hashtagy #SaferInternetDay a #SID2024. Můžete pak lépe vyhledat příspěvky ostatních. Pokud se zapojíte i jiným způsobem, napište nám.

Více informací o dni naleznete i na stránkách organizátorů.

Autor:

Zanechte komentář

Všechny údaje jsou povinné. E-mail nebude zobrazen.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..